4 Yıllık En İyi Bölümler |Eşit Ağırlık

4 yıllık Eşit Ağırlık en iyi bölümleri (EA) maaş, iş olanakları, yapabileceği mesleklerle ilgili sıraladık.

Maaşı yüksek iyi bir meslek sahibi olmak için 4 yıl boyunca eğitim görüyoruz. EA bölümleri arasında maalesef, bir kaç bölüm haricinde, mezun olduktan sonra iş bulma imkanı oldukça düşük. Bunun üstüne ekonomik krizi de ekleyince iş bulma süreci daha da zorlaşıyor. Puan ve sıralamalarına hesaba katmadan gelecek vadeden bölümleri sıraladık.

Üniversite tercihlerinizde karar vermeden önce Eşit Ağırlık (ea) 4 yıllık en iyi bölümler için hazırladığımız listemize inceleyin.
4 Yıllık Eşit Ağırlık En iyi Bölümler

1. Hukuk Bölümü

Elbette listenin başına başına Hukuk Bölümü yer alıyor. Mezun sayısı ne kadar fazla olursa olsun; nüfus, anlaşmazlıklar, adaletsizlik arttıkça avukat ihtiyacı da artıyor. Belki eskisi kadar çok kazanmıyorlar; ancak yine de EA bölümleri arasında en çok kazandıran bölümler arasında.

Özellikle son zamanlarda hem vakıf hem de devlet üniversitelerinde hukuk fakültesi bir hayli artmış durumda. Diğer taraftan, eğitimin kalitesi düşmekte. 2 yıllık Adalet bölümü okuyup; Kıbrıs’taki bir üniversiteden parayla Avukat diploması almak mümkün duruma geldi. Üstelik, derslere devam zorunluluğu yok. Sınavlara girip geçmek yeterli. Avukat ücretleri verilerin hizmete göre değişmekte. Bazı hizmetlere göre ücretler şu şekilde;

  • Büroda sözlü danışma (ilk bir saate kadar) : 375 TL
  • Yazılı danışma için (ilk bir saate kadar) 750 TL
  • Dilekçe, ihbarname gibi belgelerin düzenlenmesi: 550
  • Miras Sözleşmesi 2187 TL
  • Diğer ücret bilgileri için Baronun sitesine göz atabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi Hukuk bölüm tanıtım yazımızı okuyabilirsiniz.

2. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi

Gayrimenkul sektörü her ne kadar yavaşlamış olsa da; sektör hala çok büyük. Dolayısıyla, özel şirketler, bankalar ve kamu bu bölüm mezunlarını istihdam etmeye başladı.

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi mezunu olanlar, değerleme firmalarında, bankalarda ve kamuda değerleme uzmanı olarak çalışmakta. Aynı zamanda, mezunlar, yönetim kısmında, profosyonel site-mekan-alan yöneticiliği de yapmaktadır. Şuan için, Türkiye’de profosyonel mekan yöneticiliği daha oturmamış olsa da yurtdışında meslek oldukça revaçta. Öyle ki, yurtdışında gayrimenkul alanlar sitenin hangi firma tarafından yönetildiğine bakarak alıyor. Yani, gayrimenkul alma kriterlerinden birisi.

Bankalarda kişilerin gayrimenkullerine ipotek koyması durumunda değerleme uzmanı olarak bölüm mezunları yerinde denetim yaparak varlığa değer biçer ve bankaya bildirir. Bu belirlenen değer üzerinden kredi miktarı belirlenir. Bundan dolayı, bankalar bu bölüm mezunlarına, ileri ki günlerde yoğun talep gösterecektir. Değerleme uzmanı bankalarda 3500 ile 4000 Tl arasında bir maaş almakta. Değerleme firmalarında tecrübesiz personel asgari ücretle işe başlar. Daha sonra maaşınız düzelir. Eğer, kendi işinizi yapacak olursanız değerleme yapılacak gayrimenkule bağlı olarak minimum 600 TL kazanılır. Kaynak TDUP

3. Finansla İlgili Bölümler

Şirketler ve bireyler, varlıkların yönetimi konusunda artık profesyonellere başvurmakta. Var olan paranın nasıl kullanılacağı, hangi yatırım araçlarının daha karlı olacağı, finansmanın nasıl sağlanacağı gibi soruları finans uzmanları cevaplamakta.

Finans uzmanı, hem ülke hem de uluslararası analizler yaparak kendisinde hizmet alanı yönlendirir. Üretim şekillerinin değişmesiyle birlikte, yatırımcılar daha fazla sermayeye ihtiyaç duymaya başladı. Diğer taraftan, var olan sermayenin de nasıl kullanılacağı, korunacağı, artırılacağı konusu önem taşıyor. Öyle ki, finansal yatırım araçlarından elde edilen karlar, bazı durumlarda, geleneksel üretimden elde edilen karı geçmeye başladı.

Bunlardan dolayı, Finansla ilgili olan her bölüm gelecek anlamında önem taşımakta. Şu anda finansla ilgili olarak bölümler şunlar;

  • Ekonomi ve Finans
  • Muhasebe ve Finans Yönetimi
  • Uluslararası Finans ve Bankacılık
  • Uluslararası Ticaret ve Finans
  • Bankacılık ve Finans

3. Grafik Tasarım

Sadece EA bölümleri için değil; tüm alanlar için, Web tasarım, grafik, tasarım, yazılım, donanım bölümleri geleceği parlak. Sosyal medyanın etkisi, dijitalleşme, akıllı telefonlar bu bölüm mezunlarına talebin artmasına sebep oldu ve daha da artacağa benziyor. Çünkü, orta ölçekli her işletme artık web tasarım, grafik tasarım, yazılımcı gibi mesleklerden bir tanesini barındırmaya başladı. Bunların için fotoğrafçılığı da ekleyebilir. Üstelik sadece şirketler değil; kişiler de bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyuyor.

Son dönemlerde pazarlama ve reklam araçları çeşitleniyor. Seçeceğiniz bölümde bunları da dikkate alabilirsiniz. Sigortalı bir işte çalışırken, ek işler alabilir ve maaşınızı ikiye katlayabilirsiniz.

Bu sektörlerde, yurtdışına çıkmadan, yurtdışına açılma fırsatı da bulunmakta. Forumlar üzerinden tasarım ve yazılım üzerine iş alabilir; İyi bir gelir elde edebilirsiniz. Tabii ki bunlar için yabancı dilinizin olması gerekir.

4. Turizm İle İlgili Bölümler

Ülkemizin bacasız sanayisi. Son dönemdeki, ekonomik gelişmeler yabancı ülkelerdekiler için Türkiye’de tatil yapmayı daha uygun hale getirdi. Yabancılar, neredeyse bedavaya tatil yapar durumda. Aynı zamanda, devlet de bu sektör için kanuni düzenlemeleri yaparak daha sürdürülebilir bir iş kolu yaratmayı amaçlıyor. Her ne kadar salgın döneminde turizm sektörü bitme noktasına gelse de geleceği parlak bölümlerden.

Bu şartlar altında, turizm bölümlerinden mezun olanları büyük fırsatlar bekliyor. Firmaların, konaklama ve seyahat alanlarında yoğun bir şekilde eğitimli personel talebi var. Özellikle, turizmle ilgili bölümlerden birinden mezun olup lisanslı rehber olmanın avantajları var. Lisanslı rehberlerin 2021 ücretler şu şekilde;

  • A- Günlük Tur 479 TL
  • B- Transfer 241 TL
  • C- Gece Turu 241 TL
  • D- Paket Tur 578 TL
  • E- Aylık Ücret 4.790 TL

Kaynak: Tureb

En iyi bölümler arasında üniversitelerin öğretmenlikleri yer almakta.
Öğretmenlik Bölümleri

5. Öğretmenlikler

Yeni eğitim reformlarıyla! birlikte ilk, orta ve lise eğitimi gittikçe paralı hale geliyor. Daha 7-8 yıl öncesinde çocukların çoğu devlet okullarında okurken; şu an özel okullara eğilim var.

Öğretmen, memur alımları halen az olsa da memur olana kadar en azından özel sektörde iş imkanı bulunmakta. Evet, ücretler düşük, özlük haklar kötü durumda, ancak diğer bölümlerin iş imkanlarına nazaran öğretmenlik hala gözde mesleklerden. Özellikle Sınıf öğretmenliği, Matematik ve Türkçe öğretmenliği hem özel sektörde hem de kamuda en çok aranan meslekler.

Öğretmenliğin bir diğer avantajı ise, özellikle sınıf öğretmenliğinde yarım gün (tüm gün eğitim gören okullar da var) çalışması. Meslekin en güzel yanı kendine zaman ayırabiliyorsun. Yaz tatillerin diğer mesleklere göre daha uzun. Aynı zamanda maaşında yatmaya devam ediyor. Bir çalışan daha ne ister?

Yazımıza son verirken eşit ağırlıkta hangi bölümleri seçmeli , en iyi üniversite bölümü hangisi sorularına cevap aradık. Siz de aklınıza takılan soru olduğunda yorum yaparak iletişime geçebilirsiniz.

6 Yorumlar

  1. Bende meslek seçimi yapıyorum gelirisi yüksek olan bir meslekle uğraşamam istiyorum düşük puanlı olup önüacik bir meslek arıyorum eğlencelidir olsun böyle bir meslek varmıdır yaa

  2. Peki sizce çok aşırı müteahhit,avukat,mühendis,mimar çevresi olan, sürekli mahkeme bilirkişiliklerine çağırılan ve firmalara hukuksal konuda yardım eden bir mühendisin oğluyum. Kendim inşaat mühendisiyim ve hem kendi araştırmalarım hem de onun EKSTREM önerisi ile piyasada teknik-hukuk kısmını birleştirebilecek ya da ikisinin de nimetlerinden yararlanabilecek kişi sayısının inanılmaz derecede az olduğunu öngörüp hukuk okumaya başladım. Şimdi 2.sınıfım ve amacım inşaat alanında hukuk danışmanlığı yapmak. Babam aynı zamanda gayrimenkul değerleme uzmanı ve bende o belgeyi bu sene alacağım(almak üzereyim yani) kendisi sadece mahkeme bilirkişilikleri ve özelden gelen 2-3 işle bile aylık 10-15 bin tl parayı rahatlıkla göreceğimi söylüyor hatta iddaa ediyor ben bile ne inşaat ne avukatım ama bunlardan anladığım için bile (kendisi bayındırlık şimdi ki adıyla çevre ve şehircilik de imar-iskan kısmına senelerce bakan bir şube müdürü eskiden) herkes bana fikir danışıyor bir raporu bile 2-3 bin tl ye yazıyorum yeri geliyor sen tonla par akazanırsın hele benim çevremi kullanıp biraz isim yap ileride gör halini demekte. Kendisi de bana her türlü konuda yardımcı olacağını tecrübe kısmını çok ciddi kafama dert etmeme gerektiğini (zaten inşaat müh olarak çalışıyorum) söylemekte. Bu arada aöf den ing işletme de okumaktayım. Sizce geleceğim konusunda fazla mı endişeleniyorum yoksa babamın dediklerinin doğruluk payı ne kadar fazla?? Şimdiden teşekkürler (ve kusura bakmayın biraz paragöz gibi konuştum ama :) )

    • Merhaba, evet fazla endişeleniyorsunuz:) gayrimenkul değerlemesi yapan hukukçu yok denecek kadar az. Olanlarda Türkiye’de şubesi bulunan uluslararası şirketlerde çalışıyor. Bankaların, değerleme firmalarının ve kamunun hukukçu değerleme uzmanı talebi de bir hayli var. Bir de sadece değerleme açısından düşünmeyin profesyonel mülk ve portföy yöneticiliğine de yönelebilirsiniz. Özellikle, site yöneticiliğini şu an hukukçular yapmakta. Sizin, inşaat mühendisi olmanız önemli bir avantaj. Babanız doğru yönlendiriyor. İyi çalışmalar.

  3. öneriler için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir