Adalet bölümü, hakim ve savcılara yardımcı personel, katiplik, ceza infaz mesleğinde eğitimli personel yetiştirmek amacıyla açılan bölümdür. 2 yıl okuduktan sonra Hukuk Bölümüne geçiş imkanının olmasından dolayı talep edilmektedir.
Adalet bölümü, üniversitelerin Adalet (MYO),Açık Öğretim ve Hukuk Fakülteleri altında okutulmaktadır. Bölümün amacı, hukukla ilgili kurumlara yardımcı personel yetiştirmektir.
Adalet Bölüm Mezunları Nerelerde Çalışabilir?
- Adalet Sarayları
- İnfaz Koruma Müdürlükleri
- Zabıt katipliği
- Adalet Bakanlığı
- YSK
- Avukatlık Büroları
- Bankalar
- Sigorta Şirketleri
- Noterler
- Adliye ve İdare Mahkemeleri
Kamu’da adalet Bölümü mezunlarının memur olabilmeleri için KPSS’ye girmek zorundadır. KPSS’den yaklaşık 95 puan almanız durumunda atanma ihtimaliniz yükselir.
Adalet Bölüm Mezunlarının İş İmkanı Nasıldır?
Hem özel sektör hem de Kamu’da memur alımının yüksek olduğu bir bölümdür. Eğer, 2 yıllık bir bölüm okumak istiyorsanız; bu bölümü değerlendirmenizi önerebiliriz.
Son dönemde, dava ve cezaevi sayısının artması fazlaca alım yapılmasına neden olmuştur. Özel sektör için de aynı şey geçerlidir. Personel alımlarında aranan bir bölümdür.
Adalet Bölümü Okuyanların Maaşları Ne Kadar ?
Kamu’da memur olanları maaşı asgari ücretin yaklaşık bir buçuk katı kadardır. Keza, özel sektör için de geçerlidir. Ancak, atama yapıldığınız il için yeterli olur mu ? Tartışılır. İstanbul için bu ücretle geçinmek zorlaşırken kırsal bir alanda rahatça geçinebilirsiniz.
Adalet Bölümünü Kazanmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir?
İstanbul, Marmara, Dokuz Eylül gibi önemli üniversitelerde taban puan 307 ile 320 arasında. Hacı Bayram Veli Üniversitesi 293 puanla kapatmış. Diğer üniversitelerde örgün eğitimde puan 240’lara kadar düşmekte.
Açık Öğretim Fakültelerinde bölümü okumak için barajı geçmeniz yeterli olacaktır. Eğer, üniversite mezunuysanız, sınavsız tercih etme imkanınız bulunmakta.
Social