Ekonometri Nedir? Maaş İş İmkanları, Bölüm Mezunları Ne İş Yapar?

Ekonometri nedir, mezunları ne iş yapar? Ekonometri, iktisadi teorilerin test edilmesi ve geliştirilmesi için istatistiksel yöntemleri kullanarak verilerin analiz edilmesidir.

Örnekle ekonometri, bir ekonomist, kişinin gelirinin artmasıyla birlikte harcamalarının da artacağını varsayar. Ekonometrist ise bu görüşün doğru olup olmadığını görmek için regresyon analizi yaparak; gelir ve tüketim arasındaki ilişkiyi inceler.

Bölüm mezunları, frekans dağılımları, olasılık ve olasılık dağılımları, istatistiksel çıkarım, korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizi, eşzamanlı denklem modelleri ve zaman serisi yöntemlerini kullanarak ekonomik teorileri ölçme ve analiz etme işini yapar. Bu işi yapan kişiye ekonometrist denir.

Ekonometri Mezunları Ne İş Yapar?

İlk olarak ekonometri mezunları, veri seti elde edip analiz yaparak bir iktisadi teoriyi ya da hipotezi anlamaya çalışır. Veri seti, enflasyon ve işsizlik oranları ya da bir hisse senedinin geçmiş yıllar fiyatı olabilir.

Analizde birkaç açıklayıcı değişken olabilir. Örneğin, hisse senedi fiyatları üzerinde, gayri safi milli hasıla, işsizlik, enflasyon etkili olabilir. Böyle bir durumda çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılır.

Elbette, yapacağınız işi seçtiğiniz mesleğe göre değişir. Ancak, genel olarak, ekonometri mezunları istatistiki analiz ve yorum yapmaktadır.

Özel sektörde çalışan ekonometristler, yatırım danışmanlığı, verimlilik ve etkinlik analizi yapar. Finans departmanında çalışır. Genel olarak şirketlerde mezunlar uzman olarak nitelendirilir.

Ekonometri Okumak

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde (İİBF), siyasal bilgiler ve iktisat fakültelerinde yer alan ekonometri bölümün 4 yıllık eğitim süresi vardır. Ekonometri bölümünde, ağırlıklı olarak iktisat, hukuk, muhasebe, teori, finans ve istatistik dersleri verilir.

Bölümde kolayca okumak için öğrencinin matematiksel hesaplamalara yatkın olması gerekir. Yapılan anketlerin yorumlanabilmesi için mevcut verinin amaca uygun biçimde işlenmesi gerekir. Ekonometri mezunları verinin işlenmesi ve yorumlanması kısmında çalışmaktadır.

Ekonometri mezunlarının en büyük dezavantajı bu yıl yapılan denklikle ilgili değişmedir. Memur atamalarında ilanlar İİBF’nin 7 bölümü (iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler, maliye, kamu yönetimi ve çeko) için verilir. Bu bölümlerden herhangi birinden mezun olan öğrenci diğer bölümlerle hem hemen eşitti. Ancak, Ekonometri bölümü, son yapılan değişiklikle İİBF denkliği verilmemesi yönünde görüşler var. Bu da doğal olarak ekonometrinin iş olanaklarını daraltıyor.

Ekonometri de başarılı olabilmek için derslerde başarılı olmanın yanı sıra yabancı dile de hakim olmak gerekir. Uluslararası, veri yayınlayan şirketler kurumların takip edebilmek için iyi bir İngilizceye sahip olunmalı.

Ekonometri okumak zor mu? İİBF’nin diğer bölümlerine göre elbette zor. Örneğin iktisat bölümünde, verileri yorumlanır; ancak ekonometride hem verilerin toplanması hem de anlamlı sonuçlar elde edilmesi gerekir. Bu da iyi bir matematik bilgisi gerektirir. Eğer ekonometriyi kazandıysanız; tercih döneminden sonra matematik çalışmayı bırakmayın. Türev, integral, Tümevarım gibi derslere ihtiyacınız olacak. Bölümü okuyan öğrencide araştırma özelliği ve hesaplamayı sevmesi gerekiyor.

Ekonometri Öğrencisi Kendini Nasıl Geliştirir?

Ekonometri okuyan birinin gelişim anlamında yapması gereken en önemli şey İngilizce öğrenmektir. Yurtdışında yayınlanan araştırmaların incelenmesi verilerin analiz edilmesi için yabancı dil şart. Uzman, müfettiş ya da özel sektörde mülakatlarda İngilizce bilmek size avantaj sağlar.

Ayrıca, konferansları ve panelleri kaçırmamak gerekir. Bu tür etkinliklerde, hem yeni şeyler öğreniyorsunuz hem de aklınıza takılanları sorma imkanınız oluyor. Diğer taraftan hatırı sayılır bir çevre oluşuyor. Mezun olduktan sonra iş aramaya başladığınızda bu kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

TÜİK ve Merkez Bankası verilerini iyi takip etmeli ve ekonomistlerin bu veriler hakkında yorumlarını okumalısınız. Daha sonra, iyi veya kötü bir şekilde siz de ekonomiyi yorumlamaya başlamalısınız.

Ekonometri Bölüm Mezunlarının Maaş ve İş Olanakları- Meslekler Nelerdir?

Ekonometri mezunlarının çalışma alanları şu şekildedir; üniversiteler, araştırma kuruluşları, bankalar, Maliye, TUİK, SPK, Hazine gibi kurumlarda çalışabilir. Devlette memur yani uzman ya da müfettiş olabilmek için KPSS A sınavına girmeleri gerekir. Ekonometri okuyanlar daha çok sayısal dersler gördüğü için KPSS A’da daha avantajlı.

Bankalarda uzman olmak olmak için, kendi açtıkları sınava girilir. Bu sınavlarda iktisat, işletme, hukuk, maliye, muhasebe, ekonometri soruları bulunur. Ayrıca, Türkçe, matematik, güncel bilgiler ve yabancı dilden de soru gelir.

Ekonometri mezunlarının maaşları, özel sektörde asgari ücretin biraz fazlasıdır. Devlette memur olarak çalışan ekonometri mezun maaşları 2021 yılı için asgari ücretin iki buçuk katını civarındadır. İş imkanları ekonomideki daralmayla birlikte hem özel sektörde hem de kamuda kötü durumda. Bundan dolayı, her İİBF mezununun işsiz kalma potansiyeli var. Keza iş ilanlarına bakıldığında da son yıllarda bir hayli azalma olduğu göze çarpıyor.

Ekonometri Dersleri

  • Hukuk
  • Matematik
  • İstatistik
  • Muhasebe
  • İşletme
  • Sosyal Psikoloji
  • Doğrusal Cebir
  • İktisat
  • Finansal Muhasebe
  • Matematiksel İstatistik
  • Yabancı Dil
  • Seçmeli Dersler
  • İleri Matematik
  • Veri Tabanı ve Yönetim Sistemleri
  • Finansal Tablolar Analizi
  • Parametrik Olmayan İstatistik
  • Ekonometriye Giriş
  • Yöneylem Araştırması
  • Sistem Analizi ve Modelleme
  • Örnekleme Yöntemleri
  • Regresyon Analizi
  • Çok Değişkenli İstatiksel Analiz
  • Stokastik Süreçler
  • Uygulamalı Ekonometri
  • Bilgisayar Destekli Veri Analizi
  • Benzetim Teorisi

Ekonometri İçin En iyi Üniversiteler

Ekonometri için en iyi üniversiteler ve YÖK Atlas verileri şu şekildedir;

İstanbul Üniversitesi Ekonometri Bölümü, en son yerleşen 435 OBP ile sınavda 71,3 net yaptı.

Marmara Üniversitesi ekonometri, en son yerleşen 342 OBP ile sınavda 72,5 net yaptı.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi ekonometri, en son yerleşen 389 OBP ile sınavda 50,4 net yaptı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonometri, en son yerleşen 401 OBP ile sınavda 55,4 net yaptı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Ekonometri, en son yerleşen 365 OBP ile sınavda 41,2 net yaptı.

Özel üniversitelerde ekonometri bölümü çoğunlukla açılmamaktadır.

Diğer Bölüm tanıtımı Yazılarımız;

Ekonometri bölümü hakkında bilgi verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan bir soru olursa yazıya yorum yaparak bize ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir