Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü maaş, iş imkanları, yapabilecekleri meslekler, puan ve sıralama, hangi üniversitelerde olduğunu detaylı bir şekilde tercih yapacak öğrenciler için hazırladık.
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü
Bölümün amacı, gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların yönetimi ve geliştirilmesi için eğitimli meslek uzmanı yetiştirmek.
Türkiye’de en büyük sektörlerden biri gayrimenkul. Doğal olarak, sektör temel bilimlerden mühendislik mimarlığa iktisadi ve idari bilimlere kadar bir çok eğitimli iş gücüne ihtiyaç duymakta. Gayrimenkul projelerinin teknik kısmında mimar ve mühendisler yer alırken; finans, yönetim, geliştirme, değerleme kısmında bu bölüm mezunları yer almakta. Bu haliyle bölüm mezunları, sektörün geleceğinde önemli bir rol üstleniyor.
Mezunları Ne iş Yapar?
1. Proje Geliştirme
Bir gayrimenkul projesinin teknik boyutlarıyla mimar ve mühendisler ilgilenir. GGY mezunları ise bu projenin nüfus, projenin uygulanacağı bölgenin ekonomik koşulları, bölgenin sosyal yapısı, riskler, projenin geleceğine yönelik tahminler gibi başlıklarda istatistiki, sosyolojik ve ekonomik araştırmalar yaparak fizibilite raporu hazırlar. Kısaca buna yatırım danışmanlığı diyebiliriz.
2. Gayrimenkul Yönetimi
GGY mezunları, tesis, ticari ve özellikli gayrimenkullerin yönetimi kısmında çalışabilir. Rezidanslar, alış veriş merkezleri, siteler, toplu yapıların olduğu her alanda çalışabilme olanağına sahip. Bunun yanı sıra, arazi toplulaştırma ve planlaması da yapılmaktadır.
3. Gayrimenkul Değerleme
Bankalar, Türkiye’den gayrimenkul almak isteyen yabancılar, davalarda avukatlar, Sosyal Güvenlik Kurumu değerleme raporuna ihtiyaç duyar. Değerleme, bir gayrimenkulün ya da ona bağlı hak ve faydaların değerinin piyasa koşullarına göre belirlenmesidir. Değerleme raporu ise, değerin belirlenmesi aşamasının ayrıntılı bir şekilde raporlanmasıdır. Bu hizmeti veren kişiye de Gayrimenkul Değerleme uzmanı yada eksper denilmektedir.
Değerleme uzmanı, değeri belirlemek için Belediyelerde ilgili birimlerde ve tapu dairelerinde mimari ve statik proje, vaziyet planı, kat planı, tapu, yapı kayıt, imar durumu gibi belgeleri inceler. Ardından, gayrimenkulün bulunduğu yere giderek; konum, mimari projeye, imar ve çevresel faktörlere bakarak değer tespiti yapar ve ilgili kişiye iletir.
Değerleme Uzmanı nasıl olunur? Değerleme uzmanı olabilmek için Sermaye Piyasası Lisanslama(SPL) kuruluşunun düzenlediği Değerleme uzmanlığı sınavına girip 4 dersten 60 ve üzeri ortalama ile başarılı olmak gerekir. Başarı belgesiyle TDUP’a(Değerleme Uzmanları Birliği) üyelik başvurusu yapılır. 3 yıl Değerleme Uzman Yardımcısı olarak görev yapıldıktan sonra Değerleme Uzmanı olur.
Yukarıda üç ana başlıkta kısaca bölüm mezunlarının ne iş yaptığına dair bilgi verdik. Ayrıca belirtmek gerekir ki, emlak komisyonculuğu ile bu iş kolunu karıştırmamak gerekir. Özellikle, Değerleme uzmanlarının komisyonculuk yapmaları yasaktır. Lisans iptal sebebidir.
Bölüm Mezunlarının Çalışma alanları
- Bankalar
- Değerleme şirketleri
- Alış Veriş Merkezleri
- Bakanlıkları merkezi ve yerel birimleri
- Mahkemelerde Bilirkişilik
- Site yönetim şirketleri
- Tesis yönetim şirketleri
- Yatırım Danışmanlık şirketleri
Maaşları Ne kadardır?
GGY mezunları, değerleme uzmanı olarak değerleme şirketlerinde başlangıç olarak asgari ücret almaktadır. Bunun yanı sıra, prim de verilmektedir. Bankalarda uzman olarak 4.200-5.400 arasında bir maaş almaktadır. Kamu, direk bu bölüm mezunları için alım yapmamakta. Kurumlar, uzman ihtiyaçlarını kurum içerisinden gidermektedir.
Gayrimenkul yönetim yönetim şirketlerin mezunlar başlangıç olarak asgari ücretle başlamakta. Deneyim sahibi olundukça maaş da artar. Mahkemelerde bilirkişi olanların dosya başına ücretlerini hakim takdir etmektedir. Dosya başına minimum 100 TL gibi bir ücret alınabilinir.
Şahıs firması olarak değerleme hizmeti vermeniz durumunda bağımsız bölüm başına 600 TL civarında bir kazanç elde edebilirsiniz.
Sıralama ve Taban Puanlar Hangi Üniversiteyi Tercih Etmeli
Üniversite | Taban Puan | Sıralama | |
YEDİTEPE Ü. | Burslu | 303 | 177227 |
ANKARA Ü. | Örgün | 245 | 481779 |
YEDİTEPE Ü. | %50 İnd. | – | – |
Bölüm üniversitelerin uygulamalı birimler fakültelerinde yer alır. Eşit ağırlık puanıyla öğrenci almaktadır. Eğer bu bölümü okumak istiyorsanız Ankara Üniversite doğru bir tercih olacaktır.
Ankara Üniversitesinde bu bölümün aynı zaman da yüksek lisans programı bulunmakta. Program, uluslararası geçerliliği olan RICS ile akreditasyonu söz konusu. Yani, bu programdan mezun olursanız; hemen hemen bütün ülkelerde (180 Ülke) mesleğinizi yapabilirsiniz.
Dünya’da bu bölüm en itibarlı lisans programlarından birisi. Türkiye’de uluslararası akreditasyonu olan bir kaç bölümden bir tanesi Ankara Üniversitesinde bu bölümde bulunmakta. Sadece bu akreditasyon için bile Ankara üniversitesinde bu bölüm tercih edilmeli. Ankara Üniversitesinin Uygulamalı Bilimler fakültesi aynı zamanda İİBF ile denk sayılıyor. Yani İİBF mezunlarının yapabileceği her mesleği yapabiliyorsunuz
Bunların yanı sıra Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş’den de bahsetmek gerekir. Kendisi, Türkiye’de bu alanda çalışma yapanlardan ilklerden birisi. Hem öğretmen vasıflarıyla hem de bilgisi ve deneyimiyle Türkiye için bulunmaz nimet. Ayrıca bölümün diğer hocaları içinde bunları söyleyebilirim. Özel üniversitelerde dahi, öğrencilere karşı, bu kadar ilgi ve alakanın olacağını düşünmüyorum.
Bölümün Geleceği
Şu an için bu bölüm mezunlarının meslekleri ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlamakta. Verilen hizmetlere talep arttıkça ve hizmetler çeşitlendikçe piyasanın eğitimli işgücüne de ihtiyacı artıyor. Mezun olduktan sonra rahatça iş bulabilmek için bu bölümü tercih etmek gerekir. Yüzbinlerce mezunu olan İİBF(iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler, çeko, kamu yönetimi vb) bölümlerini tercih etmek yerine bu bölümü okumak sizin için bir hayli avantaj yaratır.
Bölüm Dersleri
- YÖK Dersleri ( Türk Dili, Atatür İlke ve İnkilapları vb)
- Gayrimenkul ekonomisi
- Şehir ve Bölge Planlama
- Yapı malzemeleri
- İşletme Finansmanı
- Tesis ve Kaynak Yönetimi
- Pazarlama İlkeleri
- Arazi Kullanım Planlaması
- Gayrimenkul ve Varlık Değerleme
- Değerleme ve Finansal Raporlama Standartları
- Mali analiz teknikleri
- İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi
- Kent Sosyolojisi
- Arazi ekonomisi
- Maliye Teorisi ve Politikaları
- Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi
- Yapılı Çevre İlkeleri
Başlıca dersler bu şekilde. Daha fazlası için bölüm web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynaklar: