Havacılık Yönetimi Nedir? Maaşları ve İş Olanakları Ne İş Yapar

Havacılık yönetimi bölümü nedir? Ulaşımda hava yolunu kullanan yolcuların havalimanına transferinden uçağın kalkışına kadar tüm sürecin genel ismidir. Türkiye’nin İç ve dış hatlarında yolcu kapasitesi arttığı için eğitimli personele ihtiyaç duyulmakta.

Mezun olduğum bölüm havacılık yönetimini üniversite tercihlerinde son dönemlerde bir hayli revaçta. Ben de şu soruları cevapladım; “İşsiz kalma ihtimaliniz var mı? Bölümün geleceği, maaşları ve iş olanakları, dersleri nasıldır?” Bölümü tercih etmeden mutlaka okuyun.

Bölüm Havacılık ve Uzay Fakültelerinde yer alır. EA puanı ile tercih yapılır.

Havacılık Yönetimi Bölümü Nedir? Maaşları ve İş İmkanları

Havacılık Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Öncelikle, biraz ne iş yaptığımızdan bahsetmek isterim. Bu bölümden mezun olduktan sonra host, hostes, pilot, hava trafik kontrolörü vs olmuyoruz. Bu meslekleri yapabilmek için şirketlerin açtığı sınavlara ya da meslek sınavlarına girmeniz gerekmekte. Bizler aynı zaman da Havalimanlarında müdür ya da müdür yardımcısı da olmuyoruz. Bu bölümden mezun olanların çoğu apron görevlisi olmakta.

Tüm Bölüm ve meslek tanıtımlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Apron görevlisi ne iş yapar? Piste park yapacak uçakların organizasyonu ve planlamasını yapar.

Mesleğimizin hukuksal bir altyapısı olmadığı için sadece bizim yapmamız gereken işlerde lise mezunları bile çalışabiliyor. Yani, şirketler çoğu personel alımında “Hava Yönetimi Mezunu” şartı aramıyor. Bu sebeple, mezunların işsiz kalma ihtimali de artıyor.

Sivil havacılık ve kabin hizmetleri bölümünden farkımız 4 yıllık olmamızdır. İş imkanları anlamında farkları yazının devamında anlattım.

Hava Yönetimi Mezunu Maaşları Ne Kadar?

Elbette bu, çalıştığınız firmaya, yaptığınız işe ve çalıştığınız süreye bağlı olarak değişmekte. Ancak; genel olarak hava yönetimi mezunu maaşı 2021 yılı için 3400 TL civarında.

Eğer, memur olarak çalışıyorsanız yaklaşık 3800 TL alırsınız. Özel firmalara göre, devlette özlük haklarınız daha iyidir. Hem maaş hem de çalışma koşulları sebebiyle memuriyet tercih edilebilir.

Bölümden mezun olduktan sonra sınavlarına girip olabileceğiniz mesleklerin maaşları ise şu şekilde;

Yardımcı pilotların maaş aylık 30000 TL’ye yaklaşmakta. Kaptan pilotlar ise 50000 TL civarında maaş almakta.

Host ve hostesler (kabin memuru) aylık yaklaşık olarak 6000 TL maaş almakta. Bu miktar, çalıştığınız firmaya göre değişebilir.

Hava kontrolörü aylık 10000 TL maaş almakta.

Hava Yönetimi Mezunlarının İş Olanakları Nasıl?

Kamuda memur olarak çalışmak istiyorsanız en fazla alım yapan kurumlar SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) ve DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü)’dir. Bu kurumlar her yıl yaklaşık 150 kişi alıyor. Maalesef rakamlar oldukça az. Bölümü yazarken buna dikkat etmenizi öneririm.

KPSS ile ilgili detay bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Host ya da hostes olmak için havayolu şirketlerinin açtığı sınavları kazanmak gerekmekte. Elbette İngilizce şart. YDS’den 70 ya da TOEFL’dan 80 üzeri puan alınması gerekiyor.

YDS ve TOEFL hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

THY gibi kurumlarda yönetici olabilmek için bu kurumların açtıkları sınavda başarı olmak gerekiyor. THY’nin uzmanlık sınavında müfredat çok geniş değil; ancak sorular oldukça zor. Genellikle, sayısal ve sözel düşünme yeteneğini ölçen sorular soruluyor.

Pilot olmak için THY’nin uçuş akademisinde eğitim alıp; gerekli uçuş saati doldurulduktan sonra göreve başlayabilirsiniz.

Hava kontrolörü olmak için iyi bir İngilizce bilginiz olmalı. ALES sınavından aldığınız puanla başvuru yapabiliyorsunuz. Hava kontrolörlüğünü kazanabilmek için ALES’den 85-90 arası puan alınması gerekmekte.

Aslında Hava yönetimi bölümü yukarıda sayılan mesleklere geçiş yapmak için önemli önemli bir araç. Eğer bu bölümü okumak istiyorsanız; sadece lisans diploması ile iş bulmanın zor olacağını bilmelisiniz. Bölümden mezun olduktan sonra yukarıda saydığım mesleklere geçiş yapmaya çalışın. Hem maaşınız yükselir hem de iş imkanlarınız artar.

Yabancı Dil Zorunlu Mu?

İş bulmak istiyorsanız elbette zorunlu. YDS’den en az 70 almak gerekiyor. Sadece hava yönetimi için değil ilgili diğer meslekleri yapabilmek içinde yabancı dil gerekiyor.

Türkiye’de dış hatlar bölümü önemli bir yolcu kapasitesine sahip. Şirketler yolcularıyla, uçak görevlileriyle ve havalimanı görevlileriyle rahatça İngilizce konuşabilmenizi istiyor. Benim önerim, bölüme kaydınızı yaptırır yaptırmaz bir yabancı dil edinmeye çalışın. İşe alımlarda, derslerde gördüklerinizi kimse sormayacak, ama “yabancı dilinizin var mı” diye soru gelecek.

Bölümün Geleceği – Havacılık Yönetimi Okumak

Daha öncede değindiğim gibi bizim mesleğimize ait bir yönetmelik yok. Bundan dolayı, bizim girebileceğimiz işlere diğer lisans bölümleri de girebilmekte. Eğer meslek yönetmeliğimiz olursa; işler değişir. En yüksek puanla girilebilen bölümlerden birisi oluruz.

Bu bölüm sadece havayolu ile ilgili mesleklere geçişte size avantaj sağlar. Yoksa, tek başına lisans diploması almanızın hiçbir önemi yok. Kısaca, kendinizi geliştirmeniz gerekmekte ve rekabet çok fazla.

Kadın Olmak Dezavantaj Yaratır Mı?

Yaratmaz. Erkeklerin yapabildiği tüm işleri kadınlarda yapabilmekte. Kısacası, diğer mesleklerde kadınlar ne kadar dezavantajlı ise bu sektörde de durum bu şekilde.

Havacılık Yönetimi Dersleri

  • Hukuk
  • iktisat
  • İşletme
  • Muhasebe
  • Davranış bilimleri
  • Yabancı dil
  • Matematik
  • Davranış bilimleri
  • havacılığa giriş
  • Uçuş ilkeleri
  • İstatistik
  • Meteoroloji
  • Hava Taşımacılığı
  • Yer Hizmetleri YÖnetimi
  • Yolcu hizmetleri
  • YÖK Dersleri
  • Finansal Yönetim
  • Havaalanı Sistemi
  • Trafik Kontrol Hizmetleri
  • Pazarlama
  • Örgütsel Davranış
  • Hava Hukuku
  • Havacılık Emniyeti
  • Hava Hukuku
  • Ulaştırma Sistemleri
  • Muhasebe

En İyi Üniversiteler – YÖK Atlas Puanlar ve Sıralamalar

Havacılık Yönetimi bölümü için elbette ilk sırada Türk Hava Kurumu Üniversitesi gelmekte. Kayıt ücreti ise bölümden bölüme değişmekle birlikte oldukça yüksek. Ancak, Türk Hava Yollarıyla anlaşması olduğu için iş garantisi verilmekte.

Türk hava kurumu için kaç net gerekiyor? 2021 yılı için en son yerleşen kişi 369,900 OBP ile 101 net yapmış.

Özyeğin Üniversitesi İngilizce Burslu; Türkiye’nin en önemli vakıf üniversitelerinden. eğitim tamamen İngilizce yapılmakta. Üniversiteyi kazanmak için 478,250 OBP ile 103 net yapılması lazım.

Eskişehir Teknik Üniversitesi; devlet üniversiteleri arasında en iyisi. Burada okumak için 383,300 OBP ile 96 net gerekiyor.

Herhangi bir devlet üniversitesinde okumak için en düşük 268,55864 puan 326.315 sıralama elde edilmesi gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir