CV hazırlama rehberimizle boş CV örneklerini indirerek özgeçmişinizi en iyi şekilde oluşturun. Bir insan kaynakları personeli gözüyle CV nasıl hazırlanır, boş CV örnekleri nasıl doldurulmalı, yeni mezunlar, öğretmenler ve diğer meslekler nasıl CV hazırlamalı gibi bir çok soruya cevap verdik. Word halindeki hazır CV örneklerini ve boş formu indirebilirsiniz.
Öncelikle, işe girmek için en önemli aşamalardan birisi olan başarılı bir CV hazırlama sürecinde yazımızın tamamını okumanızı tavsiye ederiz. Verdiğimiz, CV örneklerinde gördüğünüz bölümleri, CV formunu okuyan kişinin mantığına sırayla dolduracağız.
Yukarıdaki CV Örneği hem yeni mezunlar, hem deneyimli çalışanlar için hazırlanmıştır. Ayrıca, öğretmenler, uzmanlar gibi tüm meslek dalları için kullanılabilir.

Yeni mezun CV örneği aşağıdaki gibidir. İndirdiğiniz boş CV’yi kendinize göre doldurunuz.

CV Nedir? Şirketler Personel Alımında Neden CV’ye İhtiyaç duyar?
CV’nin açılımı “Curriculum Vitae”dir. latince kökenli kelime hayatın çerçevesi anlamına gelir. Türkçesi özgeçmişdir. CV personel alımlarında kişinin geçmişiyle ilgili özet bilgiler sunan belgedir.
Şirketlerin CV’yi isteme sebepleri elbette işleri kolaylaştırmaktır. Şirketler, topladıkları CV’ler kaydeder ve sınıflar. Zamanı geldiğinde kullanır.
CV’leri inceleyen personel öncelikle özet kısmındaki yazılanları okur. İlk aşamada yazdığınız özet dahi tamamen okunmayacak. Bundan dolayı, özet kısmını çok iyi kullanmalısınız ve belirli tekniklere göre hazırlamalısınız. CV’leri incelemekle görevlendirilen personel genellikle yoğundur. Yazdığımız özgeçmişte personelinde işini kolaylaştırmamız gerekir.
Genel Olarak CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
CV’yi ayrıtılarıyla inceleyeceğiz ancak genel olarak kaçınmamız gereken bir kaç şeyden bahsetmek gerekir.
CV’yi word halinde hazırladıktan sonra mutlaka PDF şekline dönüştürün. Çünkü, göndereciğiniz firmanın kullandığı word sürümünün farklı olması durumunda hazırladığınız düzen (template) bozulabilir. Bu da iyi bir itibar bırakmaz.
CV’yi doldurduktan sonra dosya ismini mutlaka isminiz ve soyisminizle değiştirin. PC’den dosya üzerine sağ tık yaparak yeniden adlandır kısmından dosya ismini değiştirebilirsiniz.

CV’nizde mutlaka fotoğraf kullanın. Fotoğrafınız yüzünüz belli olacak şekilde net olmalıdır. Fotoğrafta takım elbiseli olmanız iyi bir etki bırakabilir. Ancak, yazılım, tasarım gibi yeni sektörlerde takım elbisesiz fotoğraflar bir dezavantaj oluşturmaz. Yine de vesikalık bir fotoğraf olmalıdır.

Wordde CV hazırlarken tüm yazıları 12 punto başlıkları 14 punto ile yazın. yazının başında hangi yazı tipini kullandıysanız aynı yazı tipiyle devam edin. En ideal yazı tipi ” Times New Roman”dır. Eğer başka bir yazı tipi kullanacaksanız Türkçe karakterleri desteklediğini kontrol edin. Word’de sayfa boyutundan a4’de çalıştığınızı kontrol edin.
Bir işe kabul edilmek için gerekli niteliklerin CV’ye doldurulması yaklaşık bir buçuk sayfadır. CV’de 2 sayfayı geçmemek gerekir.
İmla kurallarına dikkat edin. Eğer bu konuda sorun yaşıyorsanız; google dökümanları açıp yazınızı oraya kopyalayın. Google dökümanlar hem yazım yanlışlarını düzeltme önerileri sunar hem de bazı kelimelerin değiştirilmesini önerir. Bu sayede, aklınızda soru işareti kalmaz.
Yanlış bilgiler kullanmayın. CV’nize yazdığınız bilgiler bir şekilde sağlaması yapılacak. Diploma ve sertifikalar istenecek, ya da kurumlardan bilgi alınacak. Bundan dolayı, abartılı ifadeler ve yanlış bilgiler kullanmayın.
Verdiğiniz bilgiler olabildiğince kısa olmalıdır. CV’yi inceleyen kişi yarım saat sizin özgeçmişinizi okumayacak ve size yaklaşık 1 dakika ayıracak. Bundan dolayı, kişisel özelliklerinizi ne kadar kısa yazıyla anlatırsanız o kadar iyi. İyi bir CV’nin nasıl hazırlanacağı ile ilgili bölüm bölüm inceleyelim.
Her başvuru için kariyer hedefiniz ya da önyazınızı firmaya göre güncelleyin ve CV’nizi güncel tutun.
CV Nasıl doldurulur? Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikle, indirdiğiniz boş cvlerde şu bölümler bulunmakta;
- Kişisel Bilgiler
- Önyazı
- Hedef
- Eğitim Bilgileriniz
- İş Deneyimleriniz
- Sertifikalar
- Yabancı Dil
- Yetenekler
- Referanslar
Hazır word formatında indirdiğiniz CV’de ilk olarak fotoğrafınızı değiştirin.
Kişisel Bilgiler
CV hazırlama formunda, ad soyad, doğum yeri tarihi, ikametgah adresi, tel, mail ve varsa kişisel web sayfanızı giriniz. CV’nizin en üstünde bulunması gereken alandır.
Eğitim Bilgileri
Bu bölümde, yeniden eskiye doğru eğitim hayatınızı yazın. Örnek;
- Ankara Üniversitesi- Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi (Tezli YL) (2017)
- Gazi Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü (2009-2015)
- Ankara Atatürk Lisesi (2003-2006)
Eğer öğrenim durumunuz devam ediyorsa parantez içinde “Devam ediyor” yazabilirsiniz. Burada ilk okula kadar inmenize gerek yok. Ancak, isterseniz yazabilirsiniz.
İş Deneyimleri
Bu bölüm, indirdiğiniz CV’de sıralamada 3. ya da 4. başlık olabilir. Eğer, iş deneyiminize güveniyorsanız; bu bölümü önyazının hemen altına taşıyın. Yeni mezunsanız, bu bölümü yine 3. ya da 4. sırada doldurabilirsiniz.
Burada yine en çalıştığınız yerden en eskiye doğru sıralama yapın. Hangi görevde ve unvanda çalıştığınızı da belirtin.
Sertifikalar ve Lisanslar
Katıldığınız konferanslar, aldığınız sertifikaları liste halinde doldurabilirsiniz. Ancak, başvurduğunuz pozisyonla ilgili hiç bir alakası olmayan sertifikaları buraya eklemeyin.
Yetenekler
Bu bölümde, müzik, spor, sanatla ilgili yeteneklerinizi yazın. Elbette, başvuracağınız işle ilgili olursa; avantaj sağlar.
Referanslar
En önemli bölümlerden birisi referanslardır. Mesleki deneyimi olan birisi bu bölümde zorluk çekmez. Ancak yeni mezun birisi bu bölümü doldurmakta zorlanacaktır.
Öncelikle yeni mezunlar, okuduğu bölümden bir akademisyenin referansını mutlaka almalı. Bunun için hocalarınızla teker teker görüşün. Hocanızın olumlu olarak referans olup olmayacağına dikkat edin. Çünkü, İnsan kaynakları sizin için hocanızı aradığında olumsuz ifadeler de kullanılabilir ve bu çokça yaşanmakta.
Eğer staj yaptıysanız; çalıştığınız yerin müdürünün size referans olması çok önemli. Staj yerinizin, yöneticisine haber vererek referans listesine ekleyebilirsiniz.
Devlette yönetici (müdür, daire başkanı gibi) memur olarak çalışan birisi ile iletişiminiz varsa referanslar listesine ekleyebilirsiniz.
Son olarak, referans listesine eklediğiniz kişilere kendisini referans olarak gösterdiğinizle ilgili bilgi verin. Aksi takdirde sizi tanımadığını söyleyebilir. İnsan kaynakları çalışanları böyle durumlarla sürekli karşılaşmakta.
Yabancı Dil
İşvereni etkilemenin en iyi yollarından biri yabancı dil bilgisidir.
Mülakatta CV’nizle İlgili Gelebilecek Sorular
Mülakata giderken, takım elbise giymek zorunlu değil; ancak giysilerinizin temiz, düzenli ve uyumlu olmasına özen gösterin. En azından bir gömlek ve kanvas pantolon durumu kurtarabilir. Saç ve sakala dikkat etmeli. Sakalsız olmak en idealidir. Yine de sakalla mülakata gidecekseniz; sabahtan düzeltebilirsiniz.
Mülakatta öncelikle, CV’nizde doldurduğunuz alanların doğru olup olmadığını anlamaya çalışırlar. Örneğin, İngilizce bilginizi test edebilirler ya da referans gösterdiğiniz.
Sorulara cevap verirken basit ve anlaşılır cümleler kurun. Heyecan herkeste olabilir. Bunun için, mülakatı riske atıp anlamını tam olarak bilmediğiniz kelimeler ve karışık cümleler kullanmayın.
Aşırı rahat ya da gergin gözükmeyin. Elleriniz sabit kalmasın ama çok da hareket etmeyin.
CV’yi E-Mail Atarken Nelere Dikkat Etmeli
CV hazırlama işlemi bittikten sonra e mail ile firmalara gönderme süreci de CV hazırlamak kadar önemli. Bundan dolayı, mail atarken şu hususlara dikkat etmelisiniz;
Mail adresiniz isminiz ve soyismini içermeli. Lakayıt gözükmemek için bu önemlidir.
“Konu” kısmına “iş başvurusu” ve referans numarası verildiyse onu yazmanız gerekmekte.
İçerik kısmına selamlamayla başlayarak hangi pozisyonlar için iş başvurusu yaptığınızı bildiren bir ya da iki cümlelik yazı ve cv ekiyle birlikte gönderebilirsiniz. İş başvurusu e mail örneği şu şekildedir;

Yukarıdaki CV örneğini hastane iş başvurusunda, öğrenci stajında, deneyimsiz başvuruda, halen öğrenci olanlar, yeni mezunlar, hemşireler rahatlıkla doldurabilir.
Social