Ülkemizin en gözde mesleklerinden biri elbette İnşaat Mühendisliğidir. İnşaat sektörünün ekonomimiz için lokomotif olma özelliğinden dolayı bu sektör devlet tarafından da desteklenmektedir. Bu durum doğal olarak sektörde çalışacak deneyimli, eğitimli, kalifiye personele ihtiyaç duyulmasına sebep olmakta.
Yazımızda İnşaat Mühendisi nasıl olunur, ne iş yapar, maaşları ve kazançları ne kadar, iş olanakları nasıl, kadınlar için dezavantajı var mıdır gibi sorulara yanıt verdik. Yazımızın sonunda aklınıza takılan soru olursa forum bölümümüzden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İnşaat Mühendisliği Nedir?
İnşaat Mühendisliği kısaca, bir yapının projelendirilmesi ve alan üzerinde uygulanmasıdır. Yapının inşa edilmesi için öncelikle mimari ve statik projesinin çizilmesi gerekir. Örnekleyerek anlatmak gerekirse; mimari proje, binaların dış ve iç tasarımını planlanmasıdır. Statik proje ise, binaların yıllarca ayakta durması için kolon ve kirişlerin birbirleri olan mesafeleri, konumları, adetlerinin bulunduğu planlardır. Burada İnşaat Mühendisini ilgilendiren şey statik projenin çizimi ve sahada uygulanmasıdır. Örnek bir statik projenin fotoğrafını resimde görebilirsiniz.

Bu projeler, yapıların güvenli bir şekilde kullanılması için çizilmektedir. Ve yapının tasarımından daha önemlidir. Keza depremlerde yıkılan evlerin çoğunun projelere aykırı imalatların bulunmasından kaynaklandığı biliniyor. Yani, zemin katta bir kolonun kesilmesi bina için çok büyük tehlike arz edecektir.
Bunun yanı sıra şantiyede bizzat bulunmak zorundadır. Çalışanları yönlendirerek projelere uyulmasını sağlar. Bir şantiyede en fazla inşaat mühendisinin sözü geçer. Maliyetlerin hesaplanması da onların sorumluluğundadır.
İnşaat Mühendisi İş Olanakları Nasıldır? Nerelerde Çalışır?
Kısaca söylemek gerekirse, her inşaat işinde inşaat mühendisi çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, sıradan bir bina inşaatında, köprü ve yol yapımında, baraj, tesis, benzinlik, fabrika gibi her türlü yapı inşaatında görev almaktadırlar.
Kısaca söylemek gerekirse, her inşaat işinde inşaat mühendisi çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, sıradan bir bina inşaatında, köprü ve yol yapımında, baraj, tesis, benzinlik, fabrika gibi her türlü yapı inşaatında görev almaktadırlar.
İnşaat Mühendisleri şantiyede; yapının projesine uygun yapılması, çalışanların yaptığı işlerin denetlenmesi, malzemelerin kontrolü, inşaatın genel işleyişi ile ilgili raporlama, çalışanların organizasyonu, planlama deyim yerindeyse şantiyenin genelinden sorumludur.
İş olanakları diğer mühendislik alanlarına göre elbette daha fazladır. Türkiye’de dahil olmak üzere bir çok ülkede İnşaat Sektörü ekonominin bel kemiği durumunda. Bundan dolayı, örneğin bazı ekonomistler ekonominin gidişat hakkında öngörüde bulunabilmek için her yıl alınan inşaat ruhsat sayısına bakar. Eğer ruhsat sayısı istenilen düzeydeyse; ekonomi iyi durumdadır. Elbette, bu şekilde ekonomik büyümenin sürdürülebilir olup olmadığı tartışma konusudur. Sonuç olarak, inşaat mühendisliği mezunları fazla zorlanmadan iş bulabilmektedir. Ancak, maaşlar o kadar iç açıdır değil. Çalışma alanları şu şekildedir;
- Belediyelerin İmar Müdürlükleri
- Değerleme Uzmanlığı
- Öğretim görevliliği
- İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı
- Şantiye şefliği
- Kontrolör
- Çimento santralleri
- Maden ocakları
İnşaat Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır? Ne kadar Kazanır?
Bölümden yeni mezun olanlar diğer mesleklere nazaran daha kolay iş bulabilir. İşe başlanan ilk yıl yukarıda da değindiğimiz gibi pek hoş değil. Mesleğe yeni başlamış bir İnşaat Mühendisi asgari ücretin biraz üzerinde maaş alır. Kamuda memur olarak çalışanlar 5500 TL ile 6500 TL, Belediyelerde çalışanlar 6000 TL, özel sektörde 10 yıl deneyimli bir mühendis yaklaşık 5000 TL maaş alır. Kamuda görev yapanlar için prim yapmakta mümkündür. Özel sektörde ise, deneyim arttıkça memura göre daha fazla kazanç sağlayabilir.
İnşaat Mühendisliği İçin En İyi Üniversiteler
Üniversite okumanın temel amacı elbette kişisel olarak refahımızı arttırmaktır. Bu sebeple, okuduğumuz bölüm, üniversite gibi bir çok etken geleceğimize yön verir. İyi bir kariyer için iyi bir üniversiten de mezun olmak gerekiyor. Türkiye’de bu bölüm için en iyi üç üniversite ise şu şekilde;
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ): ODTÜ elbette neredeyse her bölümde en iyi üniversiteler arasında devlet üniversitesinde okumak istiyorsanız en iyi tercihten biri burası olabilir. 2021 yılında bölüme son giren öğrenci 443 puan ve 40603 sıralamaya sahip olmuş.
İstanbul Teknik Üniversitesi: Bu üniversite de Türkiye’de en iyiler arasındadır. Zaten saydığımız üniversiteler arasında bir sıralama yapmak mümkün değil. Bölüme son yerleşen öğrenci 454 puan ve 27614 sıralamaya sahip durumda. Bölüm İngilizce eğitim vermekte. Ancak, Türkçe eğitim veren farklı bir program da bulunmaktadır.
Boğaziçi Üniversitesi: Her öğrencinin okumak isteyeceği bir üniversite. Bölüme son yerleşen öğrenci 475 puan ve 16308 sıralamaya sahiptir. Eğitim İngilizce verilmektedir.
İnşaat Mühendisliği Okuyanlara Bursa Veren Kurumlar
Bölümü okuyup 4 yıllık eğitimi başarı ile tamamlamak TYT ve AYT’ye göre daha zor. Bir taraftan dersleri zorluğu diğer taraftan ekonomik durum sebebiyle elbette hayat zorlaşıyor. Bundan dolayı, üniversiteyi kazandıktan sonra ilk yapmanız gereken burs olanaklarını araştırmak olmalı. İnşaat Mühendisliğini kazandıktan sonra şu kurumlara başvuruda bulunabilirsiniz;
- KYK Bursu; Devlet tarafından verilen burstur. Eğer, kazanamazsanız karşılık bursa da başvurabilirsiniz. Karşılıklı burslar geri ödemeli burslardır.
- ÇYDD; kurum bölüm fark etmeksizin burs vermektedir. Gelir durumunuzu belgelemeniz gerekecektir.
- Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı
- Türkiye’nin Mühendis Kızları Vakfı
- Uran Vakfı
- İnşaat Mühendisleri Odası
Bölüm Dersleri
Üniversitelere göre ders içerikleri ve planlama değişmektedir. Ancak, genel olarak aşağıdaki dersler okutulmaktadır.
- Fizik
- İnşaat Mühendisliğine Giriş
- Matematik
- İngilizce
- İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları
- Statik
- İstatistik
- Diferansiyel denklemler
- Liner Cebir ve Sayısal Denklemler
- Mühendislik Ekonomisi
- Hidroloji
- Dinamik
- Mukavemet
- Yapı Statiği
- Zemin Mekaniği
- Betorarme
- Çelik Yapılar
- Akışkanlar Mekaniği
- Dizeyn Uygulamaları
- Ahşap Yapılar
- Sulama Kurutma
- Su Getirme ve Kanalizasyon
- Yapı Malzemesi
Social