Siyaset bilimi ve kamu yönetimi nedir, nasıl bölümdür? Bir kamu yönetimi mezunu gözüyle şu sorulara cevap bulmaya çalıştık; mezunları ne iş yapar, maaş ve iş olanakları nasıldır, Kamu yönetimi için en iyi üniversiteler hangileridir, Kamu yönetimi okumak zor mudur? Aklınıza takılan bir soru olursa yine buradan cevap verebilirim.
Kamu Yönetimi Nedir?
Kamu yönetimi, devletle halk arasındaki ilişkinin bilimsel temelde kurulmasıdır. Bölümün amacı ise bilimsel temelde kurumların, işletmelerin idaresi için eğitimli personel yetiştirmektir.
Üniversitelerde Kamu yönetimi eğitimi 4 yıldır. Hazırlıkla birlikte 5 yıl sürmektedir. Ancak, her üniversitede hazırlık bulunmamaktadır. Bölüm bazı üniversitelerde “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi”, bazı üniversitelerde “Kamu Yönetimi” adıyla geçmektedir. Hem dersler anlamında hem de mezuniyet sonrasında bu iki bölüm arasında bir fark yoktur.
Yine kamunun yönetimi alanında 2 yıllık eğitim veren “Yerel Yönetimler” bulunmaktadır. Kamu Yönetimi bölümü hem örgün eğitimde hem de AÖF’de okunabilinir.
Kamu Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar? Hangi Meslekleri Yapabilir?
Kamu Yönetimi mezunları, kamuda çalışmak için mezun olacakları yıl ya da bitirdikten sonra KPSS A sınavına girer. Özel sektör için böyle bir zorunluluk yoktur. Ayrıca KPSS B grubundan da sınava girebilirsiniz. Kamu yönetimi okuyanlar staj yapar mı sorusuna gelirsek; çoğu üniversitede zorunlu değildir. Dilerseniz kendi isteğinizle staj yapabilirsiniz. Özetle Kamu yönetimi mezunlarının çalışma alanları KPSS A grubu meslekleri şu şekildedir;
KPSS A Grubu Nedir başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
- Kaymakam ve Vali
- Bakanlıklar ve kurumlarda (Maliye, İçişleri, Hazine, Sermaye Piyasası Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı, Teftiş Kurulu, Dış İşleri Bakanlığı, Gümrük vs) Uzman ya da Müfettiş
- Sayıştay Hakimliği
- İdari Hakimlik
- Bankalarda Uzmanlık ve Müfettişlik
- Özel şirketlerde müfettişlik ve uzmanlık
- Mali Müşavirlik
- Belediyeler
- Araştırma ve Öğretim Görevliliği
Kamu Yönetimi İş Olanakları Nasıldır? Maaşları Ne Kadar?
Kamu’da çalışan Kamu Yönetimi mezunları 2021 yılı için asgari ücreti iki buçuk katı civarında bir maaşla işe başlamaktadır. Uzmanlığı kazananlar öncelikle uzman yardımcısı olarak işe başlar ve yaklaşık 3 yıl sonra uzman sıfatını kazanır. Bu durum müfettişler için de geçerlidir.
Kamuda çalışmak için gireceğiniz sınav yani KPSS A grubu dersleri şunlardır; İktisat, maliye, hukuk, muhasebe ve mezun olduğun bölümün dersi. Ayrıca Üniversite mezunlarının ortak girdiği dersler de şu şekildedir; Türkçe, Matematik, Genel kültür, Genel Yetenek. Genel kültür ve Genel yetenek bölümleri içinde güncel haberler, tarih, coğrafya, vatandaşlık bilgisi yer almaktadır.
Uzmanlık ya da müfettişlik olunduktan sonra maaş biraz daha artar.Uzman ve Müfettiş maaşları, şu anki ekonomik şartlarda bir aileyi rahatlıkla geçindirebilecek seviyededir.
Kamu yönetimi iş olanaklarına gelince; durum pek de iç açıcı değil. Devlet, Kamu Yönetimi mezunlarının alımını en aza indirmiş durumda. Mevcut kadrolara (Kurum içi) sınavlar yapılarak yükseltilmekte. Atama puanları ise bir hayli yüksek. Keza, bu durum tüm İİBF bölümleri geçerli. Özel sektör de piyasanın daralmasından dolayı iş imkanları oldukça daralmış durumda. Yukarıdaki durumlar Açıköğretim Fakültesinde – AÖF’de okuyanlar için de geçerlidir.
Kamu Yönetimi Okumak
Bir Kamu Yönetimi mezunu olarak, işsiz kalma ihtimalinizi düşünerek bölümü tercih etmelisiniz. Çünkü iş imkanları oldukça daralmış durumda. Özel sektörde yatırımlarını daha çok teknik personele yapmakta.
Bölüm, kültürel anlamda sizi tatmin edecektir. Ekonomi, hukuk, işletme, uluslararası ilişkiler gibi bölümlerden ortak alacağınız dersler sizi fazlasıyla ortalamanın üstüne çıkaracaktır.
Kamu yönetimi okuyanlar ise özellikle yabancı dile yoğunlaşmalı. Kamu yönetimini bitirenlerden başvurdukları sınavların çoğunda yabancı dil isteniyor. İngilizcenin üstüne ikinci bir dil eklemeniz sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkaracaktır. Bundan dolayı, bölümü kazanır kazanmaz yabancı dil eğimine önem vermeli ve yabancı dil sınavına çalışmak gerekir.
Bölümü okumaya karar verdiyseniz ya da okuyorsanız sitemizin ders notlarından faydalanmanızı tavsiye ederiz.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Hangi Üniversitede Okumalı- En İyi Fakülteler
İİBF bölümleri için en iyi üniversiteler hemen hemen aynıdır. Bölümün yanı sıra mezun olunan üniversitenin de iş bulma yarışında bir hayli önemi var. Bazı üniversiteler, devlete personel yetiştirmekte başarılı iken bazı üniversiteler ise özel sektöre öğrenci yetiştirirler. Eğer tercihiniz devlette çalışmaksa önemli üniversiteler sıralaması şu şekilde;
- Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi namıdiğer Mülkiye; Türkiye’nin ilk üniversitesi ve Türkiye’nin kuruluş ideolojisini yansıtan üniversite olduğu için Ankara üniversitesi mezunları genellikle kamuyu tercih ediyorlar. Son dönemlere kadar, onlarca kaymakam, vali, bakan ve başbakan çıkarmış fakültedir. Hocaları da Türkiye’de bulunan bir çok üniversitenin hocalarının hocalığını yapmış kişilerdir.
- İstanbul Üniversitesi; halen faaliyetini sürdüren en eski üniversitemiz. Köklü, gelenekleri olan bir üniversite. Yine Ankara Üniversitesi gibi kamuya en çok personel yetiştiren üniversitelerden biri. Bu tarihi okulda okumak bile ayrıcalık bence.
- Hacı Bayram Veli Üniversitesi (eski; Gazi Üniversitesi); Üniversite yeni kuruldu; ancak Gazi Üniversitesi İİBF’nin devamı olacağını düşünürsek yine aynı başarıyı yakalayacaktır. Mezunlarının çoğu kamuda çalışır. Dersleri de vize final sınavları da KPSS’ye yöneliktir. Çoğunlukla çıkmış sorular sorular. Hocalarının çoğu ise sınav komisyonlarında yer alır. Açıkçası lise gibi bir fakülte. 4 yılınız A ve B blokları arasında sınava girmekle geçer. Kampüs ortamı yoktur. Ama dediğim gibi mezunlarının çoğu memur olur.
Eğer özel sektörde çalışmak istiyorsanız Üniversiteyi de ona göre seçmek gerek. Benim deneyimlerime göre sıralamam şu şekilde;
- Boğaziçi Üniversitesi; dünyaca tanınmış Türkiye’nin en önemli üniversitesi. Boğaziçi Üniversitesi mezunlarını aslında Türkiye’de daha çok akademi alanında başarılılar. Mezunlarının bir kısmı yurt dışında uluslararası şirketlerde çalışıyor. Türkiye içinde ise yine uluslararası büyük şirketlerde çalışıyorlar. Rüya gibi bir üniversite. Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz:)
- Bilkent Üniversitesi; Aslında birinci sırada Bilkent Üniversitesi olmalı ancak Boğaziçi’ye konduramadığım için ikinci sıraya koydum. Zaten parası olanların okuduğu bir üniversite olduğu için doğal olarak özel sektörde önemli bir yeri var. Ortalama bir gelire sahip olanlar, İngilizceleri iyi olduğu için, bankalarda görev yapıyor. Burslu okuyanlar ise genellikle akademide görev alıyor.
- ODTÜ; geleneği olan önemli bir okul. Aslında ODTÜ mezunlarını özel, kamu, akademi diye ayırmak yanlış olur. Çünkü, her alanda karşılaşabilirsiniz. Yabancı dilleri gayet iyidir. Boğaziçi, Bilkent gibi beyin göçünün en fazla yaşandığı üniversitelerden biridir. Sahip olduğu devasa kampüs için bile okunacak üniversitedir.
İlk üç üniversiteyi kendi deneyimlerime göre sıraladım. Başka üniversiteler ile ilgili sorunuz olursa bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışırım.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi dersler şu şekildedir;
- Yabancı dil
- Hukuk
- İktisat
- İşletme
- Muhasebe
- Davranış Bilimleri
- Tarih (Osmanlı, Uygarlık, Cumhuriyet vs)
- Maliye
- Yerel Yönetimler
- Politika
- İdare
Diğer Bölüm tanıtımı Yazılarımız;
siyaset bilimi ve kamu yönetimi mi daha iyi maliye bölümü mü daha iyi ikisine de puanım yetiyor ancak hangisini bitirdiğimde iş olanağım daha fazla olur bankacı veya muhasebeci olmak istiyorum hangisini okumalıyım
Maliye
Siyaset Bilimleri okuduktan sonra iş bulma imkanım yüksek mi? (Kamu yönetimi değil Siyaset Bilimler)
Maalesef düşük.
siyasi bir partide çalışabilmek için hangi bölümü seçmeliyim yardımcı olurmusunuz
Siyasi partilerde liyakat bulunmamakta. O yüzden network geliştirmek daha faydalı olur.
siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünden siyasi bir partide çalışabilirmiyim
Evet
Merhaba bu bölümü okuduktan sonra atanma durumu vs. Nasıldır acaba anlatırmısınız kısacası iş bulabilme imkanım nedir teşekkürler
Merhaba, son dönemde atama sayıları oldukça düştü. İş olanakları maalesef kötü durumda.
acaba pdr bölümü okuyorumda siyaset bölümü kamu yönetimi aklımda merkezi yatay geçiş yapmalımıyım istanbul üniversitesine puanım yetiyordu.
ya da aöf le ikinci üniversite mı yapmalıyım açık ögretim olduğundan fark olur mu
İyi bir üniversite tercih edlebilir.
Firat üniversitesinde okuyrm kanada da bolumum uzerine 2 yilda dil katsam nasil olur??
Olması gerekendir. Başarılar
siyaset bilimi ve kamu yönetimi aöf mezunu idari hakimlik sınavına girebilir mi ? teşekkürler.
Girebilir. Herhangi bir engel yok.
Kamu yönetiminden mezun olduğumda en kolay nasıl iş bulabilir sizce ne yapmam gerekir?
Kamu yönetiminden sonra maalesef kolay iş bulma diye bir şey yok.
Ünüversite ücretleri ne kadar?
vakıf üniversiteleri kendi sitelerinde belirtiyor.
Sizce siyaset bilimi mi yoksa işletme mi
İşletme
Kamuda çalışan bir memur olarak siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünü dışarıdan okumak yani açıköğretimden sizce mantıklımı yoksa örgüneğitim mi almalıyız teşekkürler
Fiili olarak bir farkı yok. Açıktan okumak daha mantıklı
selam siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunu iş bulma yüzdesi kaç?
Bir istatistik yok. Ancak, düşük.
İnönü üniversitesi siyaset bilimi kamu yönetimi okumayı düşünüyorum sizce iyi bir okulmudur
Başka alternatifler değerlendirilmeli önce
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi ile kamu yönetiminin farkı nedir
Merhaba, bir farkı yok. sadece üniversitelerin tercihine bağlı.