Tarım ekonomisi nedir? Tarımsal konuların mühendisliğin teknik bilgisiyle ve mikro ve makro ölçekte ekonomik verilerle yorumlanmasıdır. Ziraat Fakültelerine bağlı olan bölümün 4 yıl eğitim süresi bulunmaktadır.
Tarım ekonomistleri, ekonomiden gelen verileri yorumlayarak, tarımsal ürün çeşitliliği, tarımsal yatırımlar, pazar analizi, işletme ölçeğinde maliyet yönetimi, finansal analiz, tarımsal işletme yönetimi gibi konularda analiz yapar.
Tarım ekonomistleri aynı zamanda, ziraat mühendisi olduğu için tarımın mühendislik bilgisine sahiptirler
Tarım Ekonomisi Mezunlarının İş olanakları
Ziraat Mühendisleri Tarım ve Orman Bakanlığının her sene yayınladığı alım ilanlarına göre yerleştirilmektedir. Mezun olduktan sonra memur olmak için KPSS’ye girme zorunluluğu vardır. KPSS’den alınan puana göre atamalar gerçekleşir. Ancak, son yıllarda Bakanlığının alım ilanlarındaki Ziraat Mühendisi sayısı yok denecek kadar azdır. Halbuki Tarım Ekonomisi stratejik öneme sahip bir bölümdür.
Devlet Planlama Teşkilatı ve Tarım Kredi Kooperatifi ara sıra Tarım Ekonomisi bölümünden alım yapmaktadır.
Özel sektör için çalışma koşulları daha ağır ve daha zordur. Alımların çoğu, Ziraat Fakültelerine bağlı diğer bölümlerden yapılmaktadır. Ayrıca, kadın mühendisler dezavantajlı durumdadır.
Tarım Ekonomisi Mezunlarının Maaşları Ne Kadar?
Kamu’da mühendis olan mezunların maaşları asgari ücretin iki buçuk katı kadardır. Buna, görevlendirmeye bağlı olarak, ek ücretler de eklenebilir.
Özel sektörde ise başlangıç olarak asgari ücret verilir. Şayet, özel bir firmada çalışmak durumunda kalırsanız yaptığınız sözleşmeye dikkat etmelisiniz. Tarım Kredi Kooperatifinde Ziraat Mühendisi maaşları da asgari ücretin biraz üzerindedir.