Tıp Fakültesi; Doktor Maaşları İş Olanakları Doktor Olmak

Doktor olmak herkesin rüyası. Biz de doktorluk mesleği ile ilgili maaşlar çalışma koşulları, iş olanakları, atamaları, nasıl olunur ve YGS’den kaç net yapmak gerekir? hakkında bilgiler içeren bir yazı hazırladık.

Öncelikle, pratisyen, uzman, operatör doktor nedir farkları nelerdir? sorusuyla başlayalım başlayalım. Doktor, tıp fakültesinde 6 yıl eğitim görmüş ve mezun olmaya hak kazanmış kişidir. Bu kişiler pratisyen olarak anılır. Uzman olmak için ÖSYM’nin düzenlediği TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) sınavına girmek gerekir. Burada seçilen branşa göre eğitim süresi 3-5 yıl arasında değişir. Örneğin, Aile hekimi olmak isteyenler 3 yıl asistan olarak çalışmak zorunda. Ya da, üroloji alanını seçerseniz 5 yıl asistan olarak çalışmak durumunda. Kısaca, uzman olmak için en az 9 yıl gerekmekte.

Cerrahlara, operatör doktor denir. Bu kişiler ameliyat yapar. Cerrah olmak için 5 yıl cerrahi uzmanlık vardır. KPSS puanı ile bir devlet üniversite hastanesinde çalışması gerekir. Sonrasında sınavlara girilerek doçentlik ve profesörlük unvanı alınır. Doktorlar ne iş yapar sorusunu da böylelikle cevaplamış olduk.

Doktor Maaşları Ne kadar?

Meslek tercihlerinde en önemli konu elbette maaşları. Bir meslekten herkesin beklentisi iyi bir maaş ve kişinin kendine etrafına zaman ayırabileceği bir zaman. Bu meslekte kariyer hedefi olanların pek zamanı olmayabilir. Ancak, iyi bir gelire sahip olacağı gayet net. Tablo halinde unvanlarına göre 2021 doktor maaşları şu şekilde;

Doktor Maaşları Ne Kadar

Meslek tercihlerinde en önemli konu elbette maaşları. Bir meslekten herkesin beklentisi iyi bir maaş ve kişinin kendine etrafına zaman ayırabileceği bir zaman. Bu meslekte kariyer hedefi olanların pek zamanı olmayabilir. Ancak, iyi bir gelire sahip olacağı gayet net. Tablo halinde unvanlarına göre 2021 doktor maaşları şu şekilde;

UnvanıMaaşlar (net)
Pratisyen Doktor8000 TL
Aile Hekimleri9000 TL
Uzman Doktor11500 TL
Asistan (intern) Doktor8000 TL
Destek Doçent Doktor13000
Profesör Doktor16000 ve üzeri

Yukarıdaki miktar bakılan hasta sayısına, yapılan ameliyata göre değişmektedir. Bundan dolayı, her çalışan farklı maaş alabilir. Doçent ve profesör olanlara girdikleri dersler için de ücret ödenmektedir.

Özel sektörde uzman olarak işe yeni başlayanlar yaklaşık 10000 TL maaş alır. Özel sektörde aynı zamanda performans sistemi daha etkili olduğu için ücretler aydan aya daha fazla değişiklik gösterebilir.

Devlet hastanelerinde çalışan uzman ve daha üst unvanların klinik açması yasak, ancak fiili olarak klinik açabiliyor ve buradan gelir elde edebiliyor.

İş Olanakları Nasıl?

Sağlık sektöründe bir taraftan özelleşme yaşanması ve devletin de yatırımlarını göreceli olarak sürdürmesi sebebiyle doktorların iş olanakları gittikçe artıyor.

Tıp fakültesi mezunlarına hem özel hastanelerden hem de devlet hastanelerinden geçmişte olduğu gibi günümüzde oldukça talep var. Bunun yanı sıra, son bir kaç yılı saymazsak ailelerin gelirinin artması sağlığa yapılan harcamaların da artmasına sebep oldu. Özellikle, estetik cerrahları son dönemde iyi para kazanmakta.

Doktor Olmak İsteyenler İçin Bölümler

6 yılın sonunda uzmanlık sınavından alınan puanlara göre tercihler yapılır. Seçilebilecek uzmanlık alanları şu şekildedir;

Uzmanlık DallarıEğitim Süreleri
Acil Tıp4
Adli Tıp4
Aile Hekimliği3
Anatomi3
Anesteziyoloji ve Reanimasyon5
Askeri Sağlık Hizmetleri3
Beyin ve Sinir Cerrahisi5
Çocuk Cerrahisi5
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları4
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları4
Deri ve Zührevi Hastalıklar4
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji5
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon4
Fizyoloji3
Genel Cerrahi5
Göğüs Cerrahisi5
Göğüs Hastalıkları4
Göz Hastalıkları4
Halk Sağlığı4
Hava ve Uzay Hekimliği3
Histoloji ve Embriyoloji3
İç Hastalıkları4
Kadın Hastalıkları ve Doğum4
Kalp ve Damar Cerrahisi5
Kardiyoloji5
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları5
Nöroloji5
Nükleer Tıp4
Ortopedi ve Travmatoloji5
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi5
Radyasyon Onkolojisi5
Radyoloji5
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları4
Spor Hekimliği4
Su Altı Hekimliği ve Hiberbarik Tıp3
Tıbbi Biyokimya4
Tıbbi Ekoloji ve Hisroklimatoloji3
Tıbbi Farmokoloji4
Tıbbi Genetik4
Tıbbi Mikrobiyoloji4
Tıbbi Patoloji4
Üroloji5

Mesleğin Zorlukları ve Avantajları

Doktor olmak zor ve uzun bir süreçtir. Bu zorlukları göze almak gerekir. Hem Tıp fakültesinde öğrenciyken hem de çalışırken kendiniz için fazla zaman kalmayacak. Üstelik 24 saati aşan nöbetler bulunmakta ve nöbet sonrasında bazı hastanelerde izin verilmemekte. Yani, 36 saat çalışma ihtimali var.

Mesleğin bir diğer en zor yani ise doğal olarak insanlar. Toplumun genelinde okumuş insana karşı bir öfke var. Bu öfkeden en fazla doktorlar nasibini almakta. Fazla çalışma saatlerinin yanı sıra hastayı da memnun etmek gerekmekte. Hal böyle olunca, sağlık çalışanlarına yönelik fiziki ve sözlü şiddet artmakta.

Zorluklardan bahsederken son olarak, getirisi fazla ancak, zahmeti ve stresi de çok olan bölüm. Özellikle, bazı uzmanlık dallarında öğrenciler bu yükü kaldıramayıp hayatına son veriyor. Çünkü, insan sadece çalışmak var olmadı. Ay zamanda sosyalleşmeye, eğlenmeye ve dinlenmeye ihtiyacı var.

Mesleğin en büyük avantajı ise maaşları ve statüsü. Her ne kadar doktorlara yönelik şiddet artsa da hala en fazla saygı duyulan meslek.

YÖK Atlas TIP Fakültesi Verileri

Yök Atlas verilerin göre en yüksek puanlı öğrenciler sırayla Medipol, Koç, İstanbul Cerrahpaşa, Acıbadem, Hacettepe Üniversitelerini seçmekte.

Devlet üniversiteleri arasında en düşük puanla kafkas üniversitesi gelmekte. Bu üniversitede tıpı kazanmak için 373,800 OBP ile 153,7 net yapılması gerekiyor. Cinsiyete göre tıpı kazanmak için gereken netler düşmekte.

Türkiye genelinde 14.657 tıp kontenjanı bulunmakta. Bunun 328’i okul birincilerine ayrılmış. Tüm kontenjanın % 13’ü (1.885) özel üniversitelere ait.

Devlet üniversiteleri arasında en düşük taban puan 411,95560 sıralama 44.662’dir. Ortalama puan 489,22059 ortalama sıralama 9.941’dir. Özel (vakıf) üniversiteler arasında en düşük puan 412,67139 sıralama 44.265’dir. Ortalama puan 463,79577 ortalama sıralama 20.322 şeklindedir.

Kazananların % 62’si ilk defa YGS’ye girmiş. En çok tercih edilen ilk beş üniversite sırasıyla Gazi, Ankara, Hacettepe, Ege, Osmangazi şeklinde.

Tıp Fakültesinde Okumak

Lisans bölümleri arasında en zor bölüm. Doğrudan insanla ilgili olması iyi bir eğitim gerektiriyor. Bundan dolayı, diğer bölüm öğrencileri sınavdan sınava çalışırken tıp okuyanlar sürekli çalışır. Sosyal yaşamdan, dinlenmekten uzak olmak zor olsa da zamanla bu tempoya ayak uydurulur.

Öğrencilerin çoğu zaman zaman fakülteyi bırakmak ister ancak bir şekilde mezun olunur. Yaz ve güz döneminde alınan ve kalınan dersler yaz aylarında telafi edilmeye çalışılır. Bundan dolayı, tıp öğrencileri yaz aylarını da çalışarak geçirir.

Fakültenin ilk yılı aslında bir geçiş sürecidir. Dersler diğer yıllara göre daha kolaydır. Yine, dersleri yetiştirmekte zorlanabilirsiniz. Kavramların çoğu, Latince olduğu için ezber yeteneğinizin güçlü olması gerekir. Aynı zamanda, İngilizce bilginiz de iyi olmak zorunda. Terimler, genellikle Latince, İngilizce ve Fransızca’dan alınmıştır.

5 ve 6 yıllar hastanelerde staj zamanıdır. Üniversitede derslere girilmeye de devam edilir.

Tıp Fakültesi Dersleri

  • Anatomi
  • Biyofizik
  • Tıbbi Biyoloji
  • Biyokimya
  • Mikrobiyoloji
  • Parazitoloji
  • Tıbbı Genetik
  • Fizyoloji
  • Histoloji
  • İmmünoloji
  • Tıp Tarihi
  • Tıbbi Etik
  • Pataloji
  • Farmakoloji
  • Halk Sağlığı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir