Üniversitelerin Uluslararası Ticaret bölümü (Lojistik, finans, işletmecilik) nedir, iş olanakları ve maaşları nasıldır, okumak zor mudur, yapabileceği meslekler, en iyi Uluslararası Ticaret fakülteleri hangileri ve bir çok soruya yazımızda cevap verdik. Aklınıza takılan bir soru olursa yine buradan cevap verebilirim.
Uluslararası ticaret nedir; Şirketlerin yurt dışı operasyonlarını yöneten meslek dalıdır. Ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesi, uluslararası ticaretin ayrı bir uzmanlık dalı olmasına neden olmuştur.
Uluslararası Ticaret Bölümleri Hakkında Genel Bilgiler
Uluslararası ticaretle ilgili bölümler genel olarak özel üniversitelerde bulunmakta. Sadece uluslararası ticaret ve Lojistik yönetimi bölümünün açıköğretim imkanı da bulunmakta. Bunun yanı sıra devlet üniversitelerinde 4 yıllık olarak bir kaç üniversitede var.
Uluslararası ticaretle ilgili 4 farklı bölüm bulunmakta. Aslında hem yaptıkları iş hem de okul müfredatları çok farklı değil. Dört bölümde de iş olanakların artması için yabancı dil, ekonomi okur yazarlığı ve hukuksal bilgi (Ticaret, vergi gibi) gerektiriyor.
Bu bölümlerden mezun olacak öğrencilerin yabancı dillerini özellikle TOEFL ile belgelendirmesi gerekir. Bu sınav zorunlu değildir; ancak mülakatlarda önemli bir kriterdir.
Yazımızda 4 bölümü de teker teker inceledik. Özellikle lojistik bölümünü değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
Uluslararası Ticaret Bölümü Mezunları Ne İş Yapar
Uluslararası Ticaret bölümü, küresel anlamda rekabetin yoğun olmasından dolayı eğitimli iş gücü yetiştirmeyi amaçlar. Uluslararası ticaret bölüm mezunları, hedef ülkenin pazar araştırmasını, ekonomik verilerini, geleceğe yönelik tahminleri konusunda yorum yapabilme yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca, iyi derecede birden fazla dil bilmesi ve gümrük mevzuatına hakim olması gerekir.
Uluslararası Ticaret Bölümü Mezunları Maaşları (Lojistik, Finans, İşletmecilik)
Uluslararası Ticaret okuyanlar özel sektörde asgari ücretin biraz fazlasıyla işe başlamaktadır. Deneyim arttıkça personelin ücreti de yükselir. Bunun yanı sıra yurt dışına yapılan seyahatler için de ek ücret alınır.Bölüm mezunlarına talep yüksek olduğu için işe yeni başlayan biri için maaşlar kısa süre içerisinde artar.
Uluslararası ticaret okuyan kişinin aldığı maaş elbette kendisini geliştirmesine bağlıdır. Bölüm mezunları kolaylıkla, yurt dışındaki şirketlerde dolgun bir ücretle çalışabilir.
Bunun yanı sıra memur olarak çalışmak isteyenlerde, KPSS’den iyi puanla atandıktan sonra, tatmin edici bir ücret alır.
Uluslararası Ticaret İş Olanakları Nasıldır? (Lojistik, Finans, İşletmecilik)
Piyasada ekonomi ile ilgili revaçta olan en iyi mesleklerden diyebiliriz. Doların artmasıyla birlikte iç piyasa yurt dışına yönelmiştir. Bu şartlarda şirketlerin dış ticaret konusunda deneyim sahibi personel ihtiyacı bulunmakta. Önü açık ve geleceği parlak bir meslektir.
Öğrenci olarak, TOEFL gibi, uluslararası geçerliği olan sınavlarda İngilizce ya da başka bir dilden girip iyi bir puan almanız size avantaj sağlayacaktır. İşe alımda, hem kamu hem özel sektör, size mutlak katkı sağlayacaktır.
Uluslararası Ticaret mezunları arasından Kamu’da da alım yapılmaktadır. Bakanlıkların ilgili birimlerinde çalışmak üzere ilanlar yayınlanmakta.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
Lojistik; ürün, bilgi hizmet, para gibi ticari varlıkların şehirler ya da ülkeler arasında gerçekleşen transferinde ürünün üretilmesinden tüketiciye ulaştırılması sürecidir. Transfer edilen ürün ya da hizmetin ambalajlanması, depolanması, dağıtımı, gümrüklerden geçişi lojistik uzmanlarının çalışma alanıdır.
Uluslararası Ticaret ve lojistik bölüm mezunu ne iş yapar?
Ülkeler arasında ürün ticaretinin artması, gümrüklerin kısmi olarak serbestleşmesi, bu alanda yetişmiş uzman personel ihtiyacı doğurmakta. Bu bölümün amacı da bu ihtiyacı karşılamaktır.
Bölüm mezunlarının yaptığı iş, öncelikle, çalıştığı şirketin ürettiği ürünün analizini yapar ve yurt dışında rekabet edebileceği pazarları araştırır. Dış ülkenin o ürün bazında, ticaret hacmi, benzer ürünlerin fiyatı ve özelliği, avantajları ve dezavantajları, dış ülkeyle yapılacak ticaretin tabi olacağı gümrük tarifeleri, ticari kuralları ve hukuksal gereklilikleri konusunda dış ticaret uzmanı şirketinin ilgili birimlerine gerekli bilgileri iletir.
Bölümün bu özelliği bir bakıma yatırım danışmanlığı da içermektedir. uzmanın yanlış kararlar vermesi şirkete zarar olarak yansır. Yukarıda ki yatırım kararlarının yanı sıra lojistik uzmanı şu işleri de yapmak durumundadır;
- Uluslararası ticaret yapan bir şirketin ihraç ettiği ürünlerin depolandığı konum da önemlidir. Örneğin, ucuz iş gücü, pazara yakınlık, alt yapı ve üst yapı olanakları gibi kriterlere göre depolama alanı belirlenir.
- Bölüm mezunları aynı zamanda, hangi depoda ne kadar ürün barındırılması gerektiğini de belirlemek zorundadır. Buna stok yönetimi de denir. Yanlış bir stok yönetimi, şirketi zarara uğratır. Örneğin, bir ülkede tüketilen televizyon sayısı 1000 ise; bu ülkeye 10000 TV stoklamak zarara sebep olabilir. Ürün teknolojik olarak geri kalabilir. Deforme olabilir. Üstüne deponun idaresi için çalışan masrafları eklenir.
- Transfer işlemlerinin nasıl gerçekleşeceği de bölüm mezunlarının çalışma alanıdır. Transfer sırasında zaman, maliyet, talep arasında bir optimizasyon yapılır. Bunun sonucunda, ürünlerin transfer edileceği ulaşım şekli belirlenir.
Bölüm mezunlarının ne iş yaptığını kısaca özetledik.
Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü
Finans, şirketlerin ve ülkelerin mali yapısını belirli tekniklerle analiz eden çalışma alanıdır. Analiz ederken, şirketlerin ne kadar sürede borçlarını ödeyebildiği, stok devir hızı gibi formüller kullanılır. Her şirketin, bulunduğu piyasanın, analizleri farklı şekilde yapılmaktadır. Bundan dolayı, Bu işi uzmanların yapması gerekmekte.
Finans, rakip şirketlerin analizlerini de kapsamaktadır. Ekonomik rekabetin uluslararası alana kayması bölümün kurulmasının en büyük nedenidir. Hem uluslararası ticaret hem de finans mezunlarına dünyada talep artmakta.
Uluslararası Ticaret ve Finans Mezunları Ne İş Yapar?
Bölüm mezunlarının genel olarak yapabileceği işler şu şekildedir;
- Finansal raporlama
- Piyasa analizi
- Ekonomik verilerin takibi ve analizi
- Finansman
- Yatırım danışmanlığı
- Uluslararası borsaların takibi
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar
Bölümün amacı, uluslararası alanda rekabet eden işletmelere hem idari hem de muhasebe alanına hakim personel yetiştirmektir. Yurt dışına açılan şirketin hem idare hem de üretim anlamında bazı değişimlere ihtiyaç duyar. Bundan dolayı, yabancı şirketleri üretim ve yönetim anlamında iyi tanıyan personel bulundurulması gerekir. Bölüm bu eksikliği kapatmaktadır.
Uluslararası Ticaret Bölümleri İçin En iyi Üniversiteler Hangileri?
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü için en iyi 3 üniversite şu şekildedir;
- Bahçeşehir Üniversitesi
- İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Yeditepe Üniversitesi
Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü için iki önemli üniversite şu şekilde;
- Yıldırım Beyazit Üniversitesi
- Maltepe Üniversitesi
Uluslararası Ticaret bölümü en iyi üniversiteler
- Boğaziçi Üniversitesi (Yüksekokul)
- İstanbul Ticaret Üniversitesi
- İstanbul Okan Üniversitesi
- Başkent Üniversitesi
Uluslararası Ticaret ve Finans İçin En iyi üniversiteler;
- Kadir Has Üniversitesi
- İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Yaşar Üniversitesi
Uluslararası Ticaret Dersleri
- İşletme
- İktisat
- Matematik
- YÖK Dersleri
- İstatistik
- Muhasebe
- Finans
- İthalat ve İhracat Yönetimi
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Pazarlama
- Uluslararası Ticaret Politikası
- Uluslararası İşletme Hukuku
- Tedarik zinciri ve Lojistik Yönetimi
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Uluslararası İşletme
Uluslararası ticaret ve işletmecilik bölümü ile Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü arasında ki fark nedir veyahut uluslararası ticaret ve işletmecilik bölümünden mezun olan birisi gümrük şirketi açabilir mi gümrükte ve lojistik firmalarında çalışabilir mi bu tarz bir kaç sorum var @necoaydn instagram adresinden bu bölümler hakkında bilgisi olanlar bana ulaşabilir mi tercih dönemindeyim yardımlarınızı bekliyorum…
Tam da üniversite tercihleri için araştırma yapıyordum ve ilgi duyduğum bir bölüm hakkında bu kadar güzel bilgilere ulaşmak çok güzel. Teşekkürler
Bu bölümün iş bulma olanağı ne kadardır
Rusyadan selamlar
lojistiğin her bölümünde çalıştım. 2006 yılından beri bu mesleği yapıyorum.
Lojistikde her bölümde çalıştım. (iş geliştirme, pazarlama, satis, operasyon, tedarik, finans, vs)
bu bölümler her ne kadar birbirinden faklı olsada işinizde başarılı olmak için bu dallarda bilgi değil, gercekden söz sahbi olacak kadar bilginiz olması lazım.
Lojistik sektöründe başarı, her bölümde, her departmanda 1 sene çalışmakla anlamakla, olur.
ingilizce, rusça, şart.
Türkiye ipek yolu üzerinde ondan ölmeyecek sistem lojistik,
Değerli yorumunuz için teşekkürler.
Ýorumunuza baktımda bi kaç ay önce yapmışsınız ben iki yıllık sağlık dusunuyodum ama birden bu bölüme yöneldim evet iş olanağı olan bi bölüm kadın erkek diye herhangi bir ayrım yapılıyo mu acaba ve turkiyede iş imkanı nedir bilginiz var mı?
Kadın erkek ayrımı olmaz bu alanda. Üstelik kadınların daha avantajlı olabileceğini düşünüyorum.
Yarın eşit ağırlığa bu meslek için geççem bazı bu işi yapan büyüklerimin bu meslek ile alakalı çok kötü yorumlarını okudum içim bi kötü olmadı diğil yok mailleri yanlış okudunmu veya atladınmı herkes sana kötü gözle bakar maaşından 500tl 1000tl kesintiler olur mutsuz olursun gibi gibi şeyler yazmış 11. Sınıfım bu hafta iyi bir ing kursuna başlayıp toefl belgisi için baya emek sarfetçem sizce bu mesleği seçmem ilerde bana pişmanlık yaratırmı şimdiden teşşekkürler
Bahsettiğiniz olumsuz ihtimaller her meslek dalı için geçerli. Pişmanlık yaşatmaz. İyi çalışmalar.
Bende 11. sınıfım ve son zamanlarda bu mesleğe ilgim arttı hakkında araştırmalar yapmaya başladım sen 11. sınıfın başından beri ilgileniyosun galiba bu meslek hakkında daha fazla düşüncen oluşmuş olabilir ne düsünüyosun cevap verirsen çok sevinirim kafamda çok soru işareti var bende okudum birkaç kötü yorum