Mal Piyasasında Denge (IS)

Mal piyasasının dengede olduğu gelir düzeyi faiz haddi bileşimlerinin geometrik yerine “IS” eğrisi denir. eğri üzerindeki her noktada mal piyasası dengededir ve yatırımlar tasarruflara eşittir. (I=S)
IS eğrisinin sağında kalan her noktada S>I (Mal Arz Fazlası) olur. Eğrinin solunda kalan her noktada ise I>S (Mal Talep Fazlası) olur.
IS Denklemi: i= A0/b – 1/ke.b
Is Eğrisinin Eğimi: 1/ke.b
ke: Çarpan
b: Yatırımların faize duyarlılığı
Bir ekonomide çarpan değeri arttıkça ve yatırımların faize duyarlılığı arttıkça IS eğrisi yatıklaşacaktır. çarpan değeri azalırsa ve yatırımların faize duyarlılığı azaldıkça IS eğrisi dikleşir.
Ekonomide çarpan değerini etkileyen marjinal tüketim eğiliminin artması marjinal vergi haddinin ve marjinal ithalat eğiliminin azalması çarpan değerini arttırırken IS eğrisinin yatıklaşmasına neden olur.
c↑, t↓, m↓ toplam harcama fonksiyonunu dikleştirirken, IS eğrisinin yatıklaşmasına neden olur.
IS Eğrisinin Konumu
Ekonomi başlangıçta dengede iken A0 içerisinde yer alan faiz dışındaki otonom harcamalardaki değişiklik toplam planlanan harcama fonksiyonunu paralel olarak yukarı ya da aşağı kaydırırken IS eğrisinde sağa veya sola kaymasına neden olur.
Is eğrisinin yatıklaşması ekonomide faiz oranında meydana gelecek değişimi gelir düzeyi üzerinde yaratacağı etkinin artmasına neden olur.
Para Piyasasında Denge (LM Eğrisi)
Para Talebi
Ekonomik birimlerin ceplerinde ya da cüzdanlarında tutmak istediği para miktarına para talebi denir. Keynes’e göre para talebi 3 unsurdan oluşur.
- işlem Amaçlı Para Talebi: Ekonomik birimlerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için tuttukları para miktarını ifade eder. İşlem amaçlı para talebi gelirin bir fonksiyonudur.
- İhtiyaç Amaçlı Para Talebi: Ekonomik birimlerin ön göremediği durumlar karşısında kendilerini güvende hissetmek ve mal fiyatlarındaki ani düşüşlerden fayda elde etmek amacıyla tuttukları paradır. ihtiyaç amaçlı ya da ihtiyat güdülü para talebi gelirin bir fonksiyonudur.
- Spekülasyon Amaçlı Para Talebi: Ekonomik birimlerin tahvilden getiri sağlamak amacıyla tuttukları paradır. Spekülasyon amaçlı para talebi faizin bir fonksiyonudur. Faiz haddi arttıkça spekülatif para talebi azalır. V=R/L
Keynese göre, tahvil fiyatının düştüğü ve buna bağlı olarak faiz oranının yükseldiği durumda ekonomik birimler ellerinde tuttukları fazla para ile tahvil satın almaya yönelirler. bu durumda spekülatif amaçlı para talebi azalır.

ky= İşlem ve ihtiyat güdülü para talebi
hi= Spekülasyon amaçlı para talebi
Para Arzı
Keynes modelinde reel para arzını dikkate almıştır ve para arzı faiz haddine duyarsızdır.

Para Piyasasında Denge
Keynese göre para piyasasında denge para talebiyle para arzının kesiştiği noktada sağlanır. Bu noktada piyasa denge faiz haddi belirlenir. Para piyasasının dengede olduğu durumda para arzı para talebine ve tahvil arzı da tahvil talebine eşittir.
Para piyasasında para arzının daha fazla olduğu durumda tahvil talep fazlası söz konusudur. Bu durumda ekonomik birimler ellerindeki fazla para ile tahvil alımına yönelirken tahvilin fiyatı artacak faiz oranı düşecek ve spekülatif para talebi artacaktır.
Para piyasasında para talebinin daha fazla olması durumunda tahvil arz fazlası söz konusudur. Bu durumda ekonomik birimler para taleplerini karşılamak için tahvil satarken tahvilin fiyatı düşecek, faiz oranı artacak ve spekülatif para talebi azalacaktır.

LM Eğrisi

Para ve tahvil piyasasının dengede olduğu gelir düzeyi ve faiz haddi bileşimlerinin geometrik yerine “LM” eğrisi denir. Eğri üzerindeki her noktada para arzı para talebine, tahvil arzı tahvil talebine eşittir.
LM eğrisinin sağında kalan alanda para talebi para arzından büyükken aynı zamanda tahvil arz fazlası söz konusudur. Bu durumda para piyasasının dengeye gelebilmesi için faiz haddinin yükselmesi gerekmektedir.
LM eğrisinin solunda kalan alanda para arzı para talebinden büyükken aynı zamanda tahvil talep fazlası söz konusudur. Bu durumda para piyasasının dengeye gelebilmesi için faiz haddinin düşmesi gerekir.

Eğim=k/h
k: Para Talebinin gelire duyarlılığı
h: Para talebinin faize duyarlılığı
LM Eğrisinin Konumu
Sağa Kayması: Para arzının artması, fiyatlar genel düzeyinin düşmesi, para talebini azaltan her türlü unsur LM eğrisinin sağa kaymasına neden olur.
Sola Kayması: Eğrinin sola kayması yukarıdaki maddelerin tersi durumda gerçekleşir.
Mal ve Para Piyasasında Birlikte Denge

Mal ve para piyasasında eşanlı denge IS-LM eğrilerinin kesiştiği E noktasında sağlanır. Bu noktada piyasada denge faiz haddi ve denge gelir düzeyi belirlenir. E noktasında aynı zamanda mal piyasasında, yatırımlar tasarruflara eşitken para piyasasında para arzı para talebine ve tahvil arzı da tahvil talebine eşittir.
IS-LM eğrisinin sağında yer alan A gibi bir nokta için para ve mal piyasası dengede değildir. bu noktada para talebi para arzından büyükken aynı zamanda tahvil arz fazlası vardır. Ayrıca mal piyasasında tasarruflar yatırımlardan büyükken ekonomide mal arz fazlası vardır. Para ve mal piyasasının tekrar dengeye gelebilmesi için ekonomide faiz oranı yükselirken gelir düzeyi azalmalıdır.
Aşağıdakilerden hangisi mal ve para piyasasının eşanlı dengede olduğu fiyat düzeyi hasıla bileşimlerini gösterir?
şıkları yazmamışsınız sanırım
Arkadaşlar makro iktisattan anlayan biri var mı sprularım var yardımcı olursanız sevinirim :)
Hocam merhabalar dirsekli talep eğrisinin dirsekli olma sebebi nedir
Merhaba, aradığınız cevap linkte https://ekonomihukuk.com/mikro-iktisat/sweezy-modeli-nedir/
Yatırım faiz ilişkisi nedir ters yönlü deyip geçmeyin detay gerekiyor
Sınıf arkadaşı mıyız İpek Hanım? Bu nasıl bir üslup? Detay gerekiyorsa Keynes’in “The General Theory of Employment, Interest and Money” kitabından yararlanabilirsiniz.
Cevapların hastasıyım. Sırf bunları okumak için yorumlara bakıyorum. Babalarının uşağı var sanki. Konuları açıp öğrenmeye üşeniyorlar sonra da şunun cevabı ne bunun cevabı ne. Tembellik ve hazıra konma da zirve…
a) IS doğrusunun denklemini yazınız.
b) IS doğrusunun eğimini hesaplayınız.
c) LM doğrusunun denklemini yazınız.
d) LM doğrusunun eğimini hesaplayınız.
e) Dışa kapalı IS-LM modelinin denge milli gelir seviyesini hesaplayınız.
f) Denge faiz oranını hesaplayınız
sorularıın cevaplarını verebilir mısınız lşütfennnnn
Sorduğunuz sorulardan hangileri konu anlatımında yazmıyor fırat bey?
Hocam IS-LM modelinde sol eksene neden faizi koyuyoruz ? Fiyatı koymuyoruz ?
Fiyatı, arz ve talep analizinde kullanıyoruz. IS LM’de ise faiz ve milli gelir arasındaki ilişkiyi incelediğimiz için dikey eksen faiz yatay eksende milli gelir yer alıyor.
Merhaba hocam, lm nin solundaki bir nokta için spekülasyon güdüsüyle para talebi düşük müdür yüksek midir? Cevaplarsanız sevinirim.İyi günler
Eğer devlet artan kamu harcamalarını merkez bankasından borçlanma ile finanse ederse hangisi doğru olur?
A)Is tek başına sağa kayar
B)Lm sola kayar
C)Lm,ıs’den daha az oranda sağa kayar
D)Lm tek başına sağa kayar
E)Lm ıs’den daha fazla sağa kayar
Cevabını söylerseniz sevinirim şimdiden teşekkürler
Merhaba bir sorun olacak mal ve para piyasaları da eşanlı denge sağlanmışken merkez bankası sorumlu karşılık oranlarını artırırsa denge nasıl değişir?
Merhaba, merkez bankasının munzam karşılık oranlarını artırması durumunda bankaların para talebi artacaktır. Para piyasasında para talebinin daha fazla olması durumunda tahvil arz fazlası söz konusudur. Bu durumda ekonomik birimler para taleplerini karşılamak için tahvil satarken tahvilin fiyatı düşecek, faiz oranı artacak ve spekülatif para talebi azalacaktır. LM eğrisi sola kayacaktır.
IS eğrisinin eğimini belirleyen unsurlar nedir acaba sınavım var yardımcı olur musunuz?
Merhaba, “IS eğrisinin KOnumu” başlığının üstündeki 3 parağraf sorunuzla ilgili iyi çalışmalar
Merhaba bir soru sorsam cevaplar mısınız? Sınavım var çok ihtiyacım var
Sınırsız sermaye hareketliliği ve sabit kur politikaları varsayımları altında para ve maliye politikalarının etkilerini IS-LM eğrisi ile bağdaştırıp, IS-LM eğrisi ile nasıl açıklayabiliriz ? Teşekkür ederim .
Devletin bütçeden kamu harcamalarını artırması sonucu milli gelire etki edememesi durumunu ıs lm grafiğinde nasıl gösterebiliriz yardımcı olabilir misiniz?
çok güzel bir site , yapanların eline sağlık doğru ve temiz bilgiler
merhaballar hocam size bı sorum olucak olumsuz arz sokunda devle mudahalelı ve mudahelesız eskı dengen mıktarına ulasmak adına ne yapılır bunu grafıkle anlatırsanız sewınırım
soru 2
hocam ıs lm pıyasa dengedeyken denge noktasına a dedıgımızı varsaylım dengenın ustundekı ıs dogrusundakı noktaya b dengenın ustundekı lm uzerındekı noktayada c dedıgımızı varsayarsak bu noktaların bırbırınden farkı nedır
Merhaba, cevabı bu linkten bulabilirsiniz. İyi çalışmalar. https://ekonomihukuk.com/makro-iktisat/mal-para-piyasalarinda-es-anli-denge-is-lm/
Hocam bana maliye politikasın da esnek ve sabit kurun işleyişini anlatabilir misiniz
Merhaba, linkte ayrıntılı olarak bulunmakta. isterseniz göz atabilirsiniz https://ekonomihukuk.com/makro-iktisat/is-lm-bp-modeli/
merhaba elimde yapmam gereken makro iktisata ait bir soru var yardimci olur musunuz
Merhaba, soruyu buradan yazarsanız yardımcı olmaya çalışırız