Hısımlık, Kan Hısımlığı Nedir?

Hısımlık kişilerin birbirleriyle olan hukuki bağıdır ve bu bağ ya kan bağıyla ya sözleşme ya da mahkeme kararıyla kurulabilir.

A. Kan Hısımlığı

Altsoy-Üstsoy Hısımlığı; Biri diğerinden gelen kişiler arasında söz konusu olan hısımlıktır.Kişinin kendi çocukları ve çocuklarının çocukları o kişinin alt soyudur. Anne- babayla olan hısımlıkta üst soy hısımlığıdır.

Yansoy hısımlığı; Kardeşler, hala, amca, teyze, dayı ve bunların çocukları arasında oluşan hısımlıktır. Hısımlığın derecesi hesaplanırken doğum sayısı göz önüne alınmalıdır.

B.Akdi Sözleşme

Evlenme sözleşmeyle kurulan bir hısımlıktır. Burada hısımlık evlenen eşlerden birisiyle diğerinin akrabaları arasında kurulmuş olur. Bu hısımlıkta da derecelendirme söz konusudur. Bir kişi bizim için kaçıncı dereceden kan hısmımızsa eşimiz için de aynı dereceden kayın hısımdır. Evlilik bitmesi durumunda diğer eşin alt soy ve üst soyuyla hısımlık devam etmektedir.

C. Mahkeme kararıyla Doğan Hısımlık

Bir küçüğün evlat edinilmesi, evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş  olması koşuluna bağlıdır.Evlat edinmenin her halde küçüğün yararına bulunması ve evlat edinenin diğer çocuklarının yararlarının hakkaniyete aykırı bir biçimde zedelenmemesi gerekir.

Tek Başına veya Birlikte Edinme

Evli olmayan kişi 30 yaşını doldurmuşsa evlat edinebilir. Evli kişiler ise birlikte evlat edinebilirler. Eşlerin en az beş yıldan biri evli olmaları veya 30 yaşını tamamlamaları gerekmektedir. Eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinebilir.

Küçüğün Rızası ve Yaşı

Evlat edinilenin, evlat edinenden en az 18 yaş küçük olması gerekir. Evlat edinen ana ve babasının rızasını gerektirir. Eğer evlatlık küçük değilse ana baba rızası aranmayacaktır. Vesayet altındaki küçüklerin ise ayırt etme gücüne sahip olup olmadığına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlat edinilmesi mümkündür.

Evlat edinmenin Hükümleri

Evlatlık, evlat edinenin mirasçısı olur.  Ancak evlat edinen evlatlık alınana mirasçı olmaz. Buna tek yönlü mirasçılık adı verilmektedir. Evlatlık evlat edinilince biyolojik anne babasından yani kendi kan hısımlarından mirasçı olmaya da devam eder.

Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Ergin olan evlatlık, evlat edinilme sırasında dilerse evlat edinenin soyadını alır.

About Editör

Yazılara yorum yaparak sorularınızı sorabilir, istek ve önerilerinizi dile getirebilirsiniz.

Check Also

Ayni Hak Nedir ? Çeşitleri, Özellikleri Nelerdir?

Ayni haklar hak sahibine eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet sağlayan ve herkese karşı ileri sürülebilen …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir